Sivil Toplumda Koronavirüse Karşı Evden Çalışma Dönemi…

Sivil toplum kuruluşları, koronavirüs salgınına karşı önlem alarak yeni dönemde etkinliklerini ertelerken; çalışmalarını da evden yürütme kararı aldı.

İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yayınladığı genelge ile sivil toplum kuruluşlarının genel kurulları ve eğitimler dâhil insanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetleri (icra-i zorunluluk gerektiren yönetim faaliyetleri hariç) geçici olarak ertelenmesini kararlaştırmıştı. Bu kararla birlikte birçok sivil toplum kuruluşu eğitim, toplantı, etkinlik vb çalışmalarını durdurdu.

İnsani Yardım Vakfı (IHH) 16 Mart itibariyle bir hafta süreyle home office çalışma sistemine geçti ve çalışma mesailerine evden devam edebilecekleri imkanı sunduklarını, koronavirüsle mücadele için güvenlik ve sağlık heyeti kurmuş ve süreçleri takip ettiklerini, bununla birlikte, insani yardım çalışmalarını bu süreç doğrultusunda sürdürdüklerini  belirterek aldıkları önlemleri şöyle duyurdular;

“ -Yurt içi ve yurt dışı bütün görevler ve seyahatler geçici süreli durduruldu.

– Ofis ve binalarımız dezenfeksiyon işleminden geçirildi, Açık alanlara dezenfektan ve kolonya konuldu.

– Toplantılar çeşitli uygulamalar kullanılarak video konferans sistemi ile yapılıyor.

– İstanbul ilçelerindeki temsilciliklerin ve illerdeki partner İHH derneklerinin toplantı, etkinlik gibi toplu faaliyetlerinin ertelenmesi talimatı verildi.”

Sivil Toplum Geliştirme Vakfı (STGM) da,  #EvdeKal çağrısına uyarak ofisini 30 Mart’a kadar kapatarak, online çalışma dönemine girdi. Aynı zamanda salgın nedeniyle eğitim, çalışma ziyareti, atölye çalışması vb. etkinliklerini belirsiz bir süre için erteledi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi tüm dünyada yayılan coronavirüsün kamu sağlığı sorunu olduğunu ifade ederek, ‘Uzaktan Çalışma Bilgi Notu’ hazırladı.  İstanbul (Merkez Ofis) ve Ankara (Proje Ofisi) ofislerindeki çalışmalarını bir süre uzaktan yürüteceklerini ifade ederek mart ayında yapılması planlana olağan genel kurulu da ileri bir tarihe ertelediler.  Ofis çalışanları ile birlikte dernek faaliyetlerini de erteleme kararını, “Mart 2020 sonuna kadar çalışanlarımızı ve bizimle birlikte eğitim, seminer vb. faaliyetlerimize katkı sunan ve katılan kişileri güvenli tutmak adına tüm kamuya açık etkinliklerimiz ve insan hakları eğitimi faaliyetlerimiz ertelenmiştir.” şeklinde bir duyuruyla kamuoyuyla paylaştı.

Habitat Derneği, 1 Nisan’a kadar tüm saha faaliyetlerini erteleyerek evden çalışma sistemine geçtiklerini #onlinekal etiketiyle sosyal medya hesaplarından paylaştı. Habitat Derneği aynı zamanda sivil toplum çalışanları için evden çalışma önerileri hazırladı.  Gönüllülerinin ve paydaşlarının sağlığı ve güvenliği her şeyden önemli olduğunu ifade ederek, ‘’Gönüllülerimiz ve paydaşlarımız için kurum doktorumuz Dr. Osman Enes Üçüncü tarafından hazırlanan bilgilendirme sunumunu paylaştık’’ şeklinde ifade etti.

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TUSEV),  Sağlık Bakanlığı’nın önerilerini dikkate alarak 24 Mart Salı günü  yapmayı planladıkları düzenleyeceği Destekle Değiştir’ etkinliğini Destekle Değiştir Komitesi Üyeleri ve TÜSEV’le birlikte  proaktif bir şekilde erteleme kararı aldıklarını belirtti. Ayrıca TÜSEV’in çalışmalarını da Twiter’dan ‘’Koronavirüsün yayılmaması konusundaki önlemleri dikkate alarak ve konudaki sorumluluklarımızı gözeterek, 1 Nisan 2020 tarihine kadar TÜSEV ekibi olarak evlerimizden çalışacağız. ‘’  diyerek açıkladı.

YADA Vakfı, Diyarbakır’da 31 Mart’ta düzenlediği Sosyal Etki Atölyesi’ni ve Meydan aktivitelerini ertelerken, çalışanları için de Nisan ayına kadar evden online çalışma dönemi başlattı.

Diyarbakır’dan Rosa Kadın Derneği, koronavirüs salgını nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 16 Mart günü yapılan yönetim kurulu toplantısında alınan karar sonucu dernek binasındaki fiziki çalışmaların durdurduklarını açıkladı. ‘’Derneğimizin, koronavirüse karşı alınması gereken tedbirler kapsamında çalışmalarına bir süre ara verdiğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz . Bu süreçte fiziksel olarak yan yana olamasak da diğer tüm iletişim kanalları ile ortak ruh ve sözle kadın dayanışmasını büyüteceğiz” şeklinde duyurusunu kamuoyuyla paylaştı.

Uçan Süpürge Derneği, twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘’Mart ayı boyunca planladığımız/olası katılım göstereceğimiz etkinlikleri iptal ettiğimizi duyururuz. ‘’  diyerek eğitim ve etkinliklerini ileri bir tarihe kadar iptal etti.

Filmmor ve Documentarist etkinliklerini iptal ederek her gün yeni bir filmi online olarak izleyicilerle paylaşacağını duyurdu.

Kodluyoruz Topluluğu, Türkiye’de ilk teşhisin konulduğu günden itibaren evde çalışma sistemine geçtiklerini ifade ederek diğer sivil toplum kuruluşları ve çalışanları için önerileri içeren bir yazı yayınladı. Hazırladıkları online eğitimler ve bootcamp’lar için ise ‘’Şu an devam eden bootcamp’lerimiz için eğitmenlerimizle beraber online derslere geçmek üzere hazırlıklara başladık. Bu süreçte çok şey öğreneceğimize eminiz. Bu öğrenimleri, hep bize rehber olan ‘bilgi paylaştıkça güzel’ düşüncesiyle sizlerle Medium kanalımız üzerinden mutlaka paylaşacağız. İlk yazımız, eğitim için kullanabileceğimiz online platform seçenekleri üzerine olacak.’’  diyerek sitelerinde paylaştılar.