WHO Koronavirüs İle Mücadele İçin 675 Milyon Dolarlık Eylem Planı Başlattı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin’de yaşanan koronavirüs (2019-nCoV) salgınının daha fazla yayılması ile mücadele etmek için Şubat-Nisan 2020 dönemleri arasını kapsayan 675 milyon dolar tutarındaki hazırlık ve müdahale planı başlattı.

Acil eylem planının temel hedefinin hastaları erken teşhis ederek salgının en kırılgan ve savunmasız ülkelere yayılma ihtimalini sınırlandırmak ve hayvan kaynaklarından yayılan virüsleri azaltmak olduğu ifade ediliyor.

Yeni korona virüsü ile ilgili en büyük endişesinin virüs bulaşan insanları tespit edebilmek için yeterli olanağa sahip olmayan ülkeler olduğunu ifade eden Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hastaları teşhis etmek, bakımını yapmak, hastalığın yayılmasını önlemek ve sağlık çalışanlarını korumak acil desteğin gerekli olduğunu vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü 5 Şubat 2020 itibariyle 25 ülkeden 24 bin 363 kişide yeni koronavirüs (2019-nCoV)  vakası ile karşılaşıldığını teyit etti. Diğer ülkelerde ise yeni koronavirüs görülen vaka sayısı 191’e ulaşmış durumda. Örgüt, salgının Çin başta olmak üzere bölgesel ve küresel olarak yüksek bir risk oluşturduğunu, bu nedenle hızlandırılmış eylem planına geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu bağlamda plan, hızla uluslararası koordinasyon ve desteğin oluşturulabilmesine, ülkelerin hazırlığını değerlendirerek operasyonlara destek vermeye ve yeni koronavirüs ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmalarını geliştirmeye odaklanacak.

Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) nedir?

Korona virüsü aslında hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlardan hayvanlardan insanlara geçtiği gözlemlenmektedir. Virüsün şimdiki yayılımı ise insandan insana geçiş şeklinde gerçekleşmektedir. Solunum sistemine yerleşen virüs gribe benzer bir şekilde öksürme ve hapşırma ile vücut dışına atılmakta ve yakın çevrede bulunan kişilere bulaşabilmektedir. Özellikle Çin’de virüsün dünya geneline yayılmaması için yoğun bir şekilde mücadele edilmektedir.

Koronavirüs insana bulaştıktan sonra belirtilerinin başlaması 2 gün ile 14 gün arasında sürüyor. Virüsün en temel semptomu ateş ve öksürük. Bu belirtilere hastalığın şiddetine göre yorgunluk, mide bulantısı, kusma, ishal ve baş ağrısı da eşlik edebiliyor. Virüs ilerledikçe hastada zatürreye sebep olabiliyor.

Virüsün ne kadar ölümcül olduğu net olarak bilinmemekle birlikte 5 Şubat 2020 tarihi itibariyle Dünya Sağlık Örgütü virüs nedeniyle ölenlerin sayısını 492 olarak teyit etti. Virüsün Çin dışında Avrupa ve Kuzey Amerika’da 191 kişide daha görüldüğü ifade edilmekte.

Virüsten Korunma Yöntemleri…

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yeni koronavirüsten korunmak için:

  • Akut solunum yolu enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçınmak,
  • Özellikle hastalar veya çevresi ile doğrudan temas kurduktan sonra elleri sık sık yıkamak,
  • Çiftlik hayvanları veya vahşi hayvanlarla korunmasız bir şekilde temas etmekten kaçınmak,
  • Akut solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin özellikle öksürükleri ile ilgili etik kurallara dikkat etmesi, (elleri yıkamak, ağzı kapatmak vs.)
  • Hastanelerde ve özellikle acil servislerde standart enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamalarının geliştirilmesi gerekiyor.

Kaynaklar

“US$675 million needed for new coronavirus preparedness and response global plan”, World Health Organization, News Release, Geneva, 05.02.2020.

“Novel Coronavirus(2019-nCoV) Situation Report – 16”, World Health Organization, Data Report, Geneva, 05.02.2020.