Kanal İstanbul’un İptali İçin Dilekçe Kuyruğu…

27 Aralık 2019
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kanal İstanbul projesiyle ilgili kabul ettiği çevresel etki raporuna, itiraz hakkını kullanmak isteyen vatandaşlar, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. İstanbul dışındaki vatandaşların da başvuruda bulunabileceği ve 2 Ocak'a kadar sürecek itiraz hakkının e-devlet üzerinden yapılması da mümkün...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kanal İstanbul Projesi’yle ilgili 23 Aralık’ta kabul ettiği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna itirazlar, 2 Ocak 2019 tarihine dek alınabiliyor.

Kanal İstanbul Proje’sinin ÇED Raporu’na İstanbul’da yaşamayanlar da dâhil olmak üzere, her yurttaş görüş, öneri ve itirazlarını ilgili kamu kurumlarına iletme hakkına sahip.

TMMOB konuyla ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı bilgilendirme ile vatandaşlara anayasal hak olan dilekçe ve itiraz hakkını nasıl kullanacaklarıyla ilgili yardımcı oluyor. Hazırlanan dilekçeler; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne iletilebilir. Dilekçeler edevlet üzerinden online olarak da  yapılabilir.

ÇED Raporuna İtiraz Edilemeyeceği İddiası Doğru Değil

Bu arada, sosyal medyada yayılan “Hizmet binası taşındığı için Kanal İstanbul ÇED raporuna itiraz edilemeyeceği” iddiasının doğru olmadığı Teyit.org tarafından açıklandı. Teyit.org sitesinde de belirtildiği gibi, Kanal İstanbul’un ÇED raporuna dilekçe hakkını kullanarak yapılacak başvuruların, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü’nün taşınması nedeniyle, aksayacağı ya da yapılamayacağı iddiası doğru değil. Beşiktaş ve Ataşehir’de bulunan İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, dilekçeleri 2 Ocak 2020 tarihine kadar kabul edecek.