CSM:
İngiltere’nin Sadece Sivil Toplum ve Yardım Sektörüne Odaklanmış Tek Bağımsız Yayınevi

Civil Society Media, İngiltere’nin sadece sivil toplum ve yardım sektörüne odaklanmış tek bağımsız şirketi. Hem basılı hem de online yayınlarına devam etmekte olan kuruluş araştırma ve etkinlik faaliyetleri de yürütüyor. Daniel Phelan tarafından kurulan ve bugün eşi Cathy Phelan’ın sahibi olduğu Civil Society Media’nın grup editörü Gareth Jones ile kuruluş ve yayınları üzerine konuştuk. 

Bize “Civil Society Media” ve “Charity Finance”in kuruluşundan bahseder misiniz? Sivil toplum sektörüne odaklanan bir medya şirketi oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı?

1990 yılında kurulan şirket piyasaya ilk yayın olan “Charity Finance” dergisiyle çıktı. O dönemde yardım kuruluşları, Afrika’ya yardım fonu toplamak amacıyla en ünlü rock gruplarını bir araya getiren Bob Geldof’un Live Aid etkinliğinin başarısı sayesinde daha çok dikkat çekiyor ve popülerlik kazanıyordu. Aynı zamanda 1980’lerde İngiltere’de, büyük iş skandalları yaşanıyordu ve bu da yardım kuruluşlarının profesyonelleşmesi gerektiğini vurguladı, özellikle finansal yönetim ve raporlama konularında.  

Kurucumuz Daniel Phelan, yardım kuruluşlarında çalışan finans uzmanları için bir dergi çıkarmaya yönelik bir ihtiyaç olduğunu tespit etmişti. Açıkçası yalnızca sivil topluma odaklanmanın o zamanki plan olup olmadığından emin değilim, ancak zaman içinde şirket, sektöre faydalı olmanın farklı yolları da ortaya çıktıkça bu yönde gelişti. Yardım kuruluşları Daniel’in en büyük tutkusu oldu. 

Sizin için sivil toplumun tanımı ve sınırları nedir? Yerel yönetimlerin, sosyal işletmelerin/girişimlerin veya sosyal etki yaratan diğer alternatif kurumların çalışmalarını takip ve dahil ediyor musunuz?

Genel anlamda, aile, piyasa ve devlet dışında var olan herhangi bir şey sivil toplumun kapsamına girer. Uygulamada, temel takipçi kitlemiz ortak düzenleme ve zorlukları paylaştıklarından, Yardım Kuruluşu Komisyonu’na kayıtlı yardım kuruluşları. Ancak, sosyal girişimler -ki birçok sosyal girişim de özünde yardım kuruluşudur-, topluluk eylemleri, Extinction Rebellion vb. kampanyalar gibi diğer modellere de yardım kuruluşlarının ilham alabileceği şeyler sundukları için ilgi duyuyoruz. 

Gazeteciliğin ötesinde, Civil Society Media araştırmalar ve etkinlikler gibi çeşitli faaliyetlere ev sahipliği yapıyor. Gazetecilik ve diğer etkinlikler arasındaki ilişkiyi nasıl tarif edersiniz?

Gazeteciliğimiz kârlı, ancak bugünün ticari ortamında yayın şirketlerinin büyümeye devam etmesi, büyük bir büyüme alanı olan etkinlik organizasyonları ile sağlanabilir. Basılı ürünlerimiz, etkinlik oluşturabilecek prestij ve okuyucu kitlesini sağlarken, gazetecilerimiz etkinliklerimizin katılımcılar için değerli ve gerekli olmasını sağlamak için paha biçilmez bir uzmanlık kaynağı sağlıyor.

Araştırma çalışmalarımız özellikle “Charity Finance” dergisinin çok önemli bir parçası. “Yardım Kurumu Denetim Anketi” (Charity Audit Survey) tarafından sağlanan kıyaslama, yardım kuruluşlarına uygulanan denetim ücretlerinin enflasyonunu baskılayarak itibar kazandı. Araştırma çalışmalarımız gazetecilerimiz tarafından gerçekleştirilmekte, ancak gerekli yetenekleri olan gazetecileri işe aldığımızdan da emin oluyoruz. 

Civil Society Media’nın genel çalışmalarını nasıl tanımlarsınız? Sivil Sayfalar olarak biz “sivil toplum haberciliği” terimini kullanıyoruz. Sizin için de uygun bir kavramsallaştırma olacağını düşünüyor musunuz?

Civil Society Media kâr amacı güden bir şirkettir ancak hissedarlar için milyonlarca dolar kazanma amacında değiliz. Daniel Phelan’ın 2015’te vefatından sonra eşi Cathy şirketin sahibi. Cathy’nin önceliği sivil topluma önemli bir katkıda bulunmak ve Daniel’in mirasını korumak, bu yüzden kârımızın önemli bir kısmı şirket içi yatırım olarak geri dönmekte. Kâr amacı güden bir şirket olmaktan kaynaklanan ticaret odaklı oluşumuzun başarımız için önemli olduğunu düşünsek de fiilen bir sosyal girişimiz. 

Bildiğiniz kadarıyla sizinle benzer işler yapan bir kuruluş ya da yayın şirketi var mı?

İngiltere’de yardım sektörüne ve sivil topluma odaklanan birkaç yayın var, ancak hepsi daha geniş bir portföyde faaliyet gösteren büyük yayınevlerine ait. Ayrıca yardım kurumlarına etkinlikler ve diğer hizmetler sunan bir dizi üyelik organizasyonu da bulunmakta. Ancak, yalnızca sivil topluma adanmış kâr amacı güden bir yayınevi olarak konumumuz bu ülkede tek örnek. 

Çalışmalarınızın 90’lardan günümüze gelişimiyle beraber, gelecek hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yardım sektörünü ve gelir akışlarını desteklemenin yeni yollarını bulmak için işimizi büyütmek istiyoruz. Belki bir gün tüm yayınlarımız dijital olur, ancak şimdilik basılı ürünler sağlıklı bir metot ve öngörülebilir bir gelecek içinde böyle olmaya devam edecek. Yardım sektörü desteğe ve tavsiyeye ihtiyaç duymaya devam edecek, bu yüzden bizim için de her zaman bir rol olacak.