Hak Savunucusu Avukat Müzeyyen Boylu Öldürüldü

Hak İnisiyatifi Diyarbakır Şubesi üyelerinden Avukat Müzeyyen Boylu, boşanma davası açtığı Mesut Issı tarafından çocuklarının yanında öldürüldü. Kadın cinayetleri başta olmak üzere insan hakları alanında yıllardır mücadele yürüten Müzeyyen Boylu, yıllar önce kendisinin kaleme aldığı kadına şiddetle ilgili açıklamada, “Biz bu açıklamayı yaptığımız anda bile dünyanın her yerinde binlerce kadın eşlerinden, babalarından dayak yiyor, hakarete maruz kalıyor, tecavüze uğruyor, hatta öldürülüyor.” demişti.

Diyarbakır Barosu’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Av. Müzeyyen Boylu’nun yaklaşık 1,5 yıldır boşanma davası devam ederken, iki defa Dr. Mesut ISSI tarafından öldürülmeye teşebbüs edildiği halde, yargı tarafından korunamayıp bugün çocuklarının gözü önünde Dr. Mesut Issı tarafından 14 kurşun sıkılmak suretiyle katledilmiştir” denildi. Kadına yönelik şiddetin arttığı, kadın cinayetlerinin durdurulamadığı günlerden geçildiği belirtilen açıklamada, “Ve bir kez daha bu acı olayla, şiddet uygulayanın eğitimli olup-olmamasının kadına bakış açısını değiştirmediğini, toplumsal statü ve eğitim düzeyi değişmeksizin kadın üzerinde tahakküm kuran erkek egemen bir bakış açısının devam ettiğini gördük. Kadın cinayetlerinde koruyucu ve önleyici tedbirlerin artırılmadığı, yargılamaların adil-etkin yürütülmediği müddetçe de bu cinayetlerin önüne geçmek mümkün olmayacaktır. Kadına yönelen erkek şiddetini bir kez daha kınıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Hak İnisiyatifi Diyarbakır Şubesi de yaptığı açıklamada, “Diyarbakır’da omuz omuza hak mücadelesi yürüttüğümüz sevgili dostumuz, yol arkadaşımız Müzeyyen Boylu, boşanma sürecinde olduğu kişi tarafından çocuklarının gözü önünde hunharca öldürüldü. Öfkeliyiz! Yastayız! “ ifadelerine yer verdi. Mesajda, Müzeyyen Boylu’nun 25 Kasım 2008’de kadına şiddetle ilgili yazdığı ve yaptığı açıklama da paylaşıldı.  “Biz bu açıklamayı yaptığımız anda bile dünyanın her yerinde binlerce kadın eşlerinden, babalarından dayak yiyor, hakarete maruz kalıyor, tecavüze uğruyor, hatta öldürülüyor.” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, devletin şiddete uğrayan kadınların can güvenliğinin sağlanması ve yasal haklarını kullanabilmeleri için tedbir alması gerektiğinin altı çiziliyordu.