“Avrupa’nın İstikrarlı, Müreffeh ve Demokratik bir Türkiye’ye İhtiyacı Var”

13 Mayıs 2019
Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries, İstanbul’da düzenlenen Avrupa Günü resepsiyonunda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkilerinin zaman zaman türbülanslardan geçse de ‘ayrılmaz bir çifti’ oluşturduğunu belirterek, “Fransa ve Avrupa’nın Türkiye’ye, istikrarlı, müreffeh ve demokratik bir Türkiye’ye ihtiyacı var tıpkı Türkiye’nin de Avrupa’ya, ilerlemelerinde ve reform hareketinde kendisine eşlik etmeye devam edecek bir ortağa ihtiyacı olduğu gibi.” Dedi.

Bu yıl ki 9 Mayıs Avrupa Günleri, Ramazan ayına denk gelince, programlara iftar buluşmaları da eklendi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve 20 ilde Sanayi ve Ticaret Odaları bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri, halkla Ramazan coşkusunu paylaşmak üzere iftar yemekleri düzenleyecek. Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, İstanbul, Konya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Van, Denizli ve Kayseri’de düzenlenecek olan iftar yemeklerine sivil toplum örgütleri ve iş camiasının temsilcilerinin yanı sıra gençler, öğrenciler ve göçmenler katılacaklar.

9 Mayıs Avrupa Günü için İstanbul’da düzenlenen resepsiyonda ünlü soprano Adrianne Haan sahne aldı. Fransa Sarayı’nda düzenlenen resepsiyonda konuşan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries, Avrupa Parlamentosu seçimlerine iki hafta kaldığını belirterek, “ Avrupa Birliği’nin, Brexit veya popülizmin yükselişi gibi çok mühim konularla karşı karşıya kaldığı böyle bir dönemde bu seçim gerçekten de kıtamızın geleceği açısından belirleyici olacaktır. Bugün her zamankinden daha çok Avrupa’ya, milliyetçi içe dönüklük ve bölünme eğilimlerine mukavim bir Avrupa’ya ihtiyaç duymaktayız. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un belirttiği gibi, “Avrupa’nın Rönesans’ına” ihtiyaç duymaktayız. Özgürlük, koruma ve ilerlemeden oluşan üç iddianın etrafında inşa edilmiş bir Rönesans” diye konuştu.

Avrupa Birliği Türkiye İlişkilerinin Geleceği…

Fries, Avrupa Parlamentosu’nun yenilenmesi ve yeni bir Avrupa Komisyonu’nun oluşturulmasından sonra Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkinin geleceğinin önümüzdeki yıllarda Avrupa Birliği tartışmalarının en önemli meselelerinden biri olacağını vurguladı. Avrupa Birliği ile Türkiye, her ne kadar ilişkilerinin zaman zaman türbülanslardan geçse de ‘ayrılmaz bir çifti’ oluşturduğunu belirten Fries, “Fransa ve Avrupa’nın Türkiye’ye, istikrarlı, müreffeh ve demokratik bir Türkiye’ye ihtiyacı var tıpkı Türkiye’nin de Avrupa’ya, ilerlemelerinde ve reform hareketinde kendisine eşlik etmeye devam edecek bir ortağa ihtiyacı olduğu gibi.” Dedi. Fries, Fransa’nın, Türkiye’nin Avrupa’ya çıpalanmasını pekiştirebilecek her şeyi, Türkiye’nin Avrupa standartları ve değerleri ile yakınlaşmasını güçlendiren tüm siyasi, iktisadi ve sosyal reformları, bunun yanı sıra demokratik değerlerin ve Hukuk Devleti’nin Türkiye’de teşvik edilmesini sağlayan tüm çabaları destekleyeceğini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından sahne alan Adrianne Haan, Avrupa Birliği ülkelerinde konuşulan dillerdeki şarkılardan oluşan bir repertuar sundu. Haan’ın Zülfü Livaneli’nin “Yiğidim, aslanım burda yatıyor” şarkısını seslendirmesi izleyicilerden büyük alkış aldı.

9 Mayıs Avrupa Günü nedir?

9 Mayıs 1950’de, dönemin Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Avrupa için bir vizyon ortaya koyan ve bu vizyonun hayata geçirilmesi için gereken kurumları tespit eden Schuman Bildirgesini yayınladı. Böylelikle günümüzde Avrupa Birliği olarak bilinen yüzyılın en iddialı barış projesi başlamış oldu. Bu yeni başlangıç Avrupa Günü olarak tüm AB üye devletlerinde, aday ülkelerde ve Avrupa Birliği’nin mevcut olduğu ülkelerde kutlanıyor.