”Hastaneye Yatırsalar Da Susmayacağım”

Giresun Eynesil’de şüpheli şekilde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan’ın ölümünün üzerinden 1 yıl geçti. Giresun Başsavcılığı soruşturma dosyasında sona gelindiğini duyururken, Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne yatırılmasına karar verilen baba Şaban Vatan, “Beni akıl hastanesine yatırabilirler ama Atika Vatan var. Failleri bulunana kadar biz durmayacağız” dedi. Rabia Naz için 45 ilde eylem düzenleme kararı alan Kadın Cinayetlerinin Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav da adalet sağlanana kadar aileyi yalnız bırakmayacaklarını söyledi.

Giresun Sulh Ceza Mahkemesi, 10 Nisan’da Şaban Vatan’ın kardeşi Muhammet Vatan’ın “kardeşinin akıl sağlığının yerinde olmadığı” yönündeki ifadesine dayanarak, akıl sağlığının yerinde olup olmadığını tespit edilmesini istedi. Mahkemenin kararına göre Şaban Vatan polis marifetiyle evinden alınarak Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne götürülecek.

Baba Şaban Vatan mahkemenin kararına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Kardeşim Muhammed Vatan daha önce yalan beyanda bulunarak benim hastanede yattığını söylemişti. Ancak biz belgelerle bu beyanların yalan olduğunu kanıtlamıştık. Ayrıca annemin de ifadesi alınmış. Ama annem ifadesinde kardeşim Muhammed Vatan’ın menenjit hastalığı geçirdiğini, sürekli sinirli bir kişi olduğunu söylemiş. Annem benimle ilgili de ifadesinde ‘Oğlum Şaban Vatan genelde sakindir. Ancak kızının durumundan dolayı zaman zaman sinirlendiği olmuştur ama kendini sakinleştirebilen bir yapıya sahiptir. Zaman zaman gelip benimle dertleşir’ dediği halde bize bunu yaptılar. Bu daha önce Giresun’da gücünün yettiği her yere baskı yapan ve beni gözaltına alınan Nurettin Canikli’nin talimatıyla gerçekleşmiş durumdur.”

Hastaneye yatırılma kararını doğum gününde öğrendiğini söyleyen Şaban Vatan, “Bugün benim doğum günü. 12 Nisan ise kızımın ölüm yıldönümü. Böyle bir dönemde bize yaptıkları muamele bu olsa da bizi asla susturamayacaklar. Beni akıl hastanesine yatırabilirler ama Atika Vatan var. Failleri bulunana kadar biz durmayacağız, istedikleri hamleyi yapsınlar ama susmayacağız. Hesap verecekler, failleri bulacaklar” dedi.

Atika Vatan ise kızının vefatından bu yana çok ağır bir süreç yaşadığını belirterek, “Adalet arayan bir insanı susturmak adaletsizliktir” diye konuştu.

Savcılıktan Soruşturmada Sona Gelindi Açıklaması

Giresun Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan ise dün yaptığı açıklamada Trabzon ve Giresun Adli Tıp Kurumları’ndan ardından raporu İstanbul Adli Tıp Kurumu’na da gönderdiklerini ifade etti. Oradan gelecek karara göre konuyla ilgili kararın netleşeceğini belirten Alan, “Aynı zamanda bazı kriminal incelemeler vardı. Onlarla ilgili değerlendirmeleri bekliyoruz. Tabi bu süreçte kamuoyu ve sosyal medyada birçok bilgi kirliliğine rast geliyoruz. Türk yargısı bu konuyla ilgili kararını her türlü ihtimali araştırarak, verecektir. Neden bu kadar uzun sürdü? Adli tıp raporları alındı. Birkaç defa üst üste rapor aldık. Bazı kriminal raporlar alındı. Her süreç üç, dört ay sürdü. Bu nedenle bu aşamaya kadar geldi. Zaman zaman başka iddialar da ortaya atıldığı için, onları da araştırma durumu söz konusu oldu. Bu nedenle soruşturma bu kadar sürdü. Biz milletimizden sabırlı olmasını istirham ediyoruz. Soruşturmada her türlü ihtimal değerlendirilerek, gereği yapılacaktır” dedi. Rabia Naz’ın ölümüyle ilgili hiç bir süphe kalmayacak şekilde araştırma yaptıklarını belirten Alan, “50,60 kişinin ifadesini aldık. Gözaltı olayı henüz olmadı. Çünkü henüz bir şüpheli olacak, dosyada bir delilimiz yok. Ama bu bundan sonra olmayacağını göstermiyor. Her iddiayı değerlendirdik. Kaza iddiasını da araştırıyoruz. Genelde bu tür çocuk ölümü vakalarında aile içi veya aile yakını araştırılıyor. Bunları hep araştırdık. Giresun emniyetinden kurduğumuz bir ekip çalışmalarına devam ediyor. O ihtimal de değerlendiriyor.” Dedi.

“Şaban Vatan’la İlgili Süreç Soruşturmasından Ayrı”

Başsavcı Abdurrahim Alan, Şaban Vatan’ın hastaneye yatırılması kararının Rabia Naz’ın ölümüyle ilgili soruşturmayla ilgili olmadığını da belirterek, “Biz yasal bir gereklilik olarak, Şaban Vatan’ın yasal olarak psikiyatrik raporunu almak zorundayız. Bu süreç devam ediyor. Rabia Naz olayıyla hiçbir alakası, ilgisi yoktur. Bu konudaki araştırmalar devam etmektedir. Mahkeme son olarak bir karar verdi. O karar doğrultusunda Giresun Sulh Ceza Mahkemesi kararı doğrultusunda Şaban Vatan cezai ehliyeti noktasında değerlendirme yapmak üzere ilgili sağlık kuruluşuna sevk edilecektir” dedi.

Başsavcının açıklamaları ve Şaban Vatan’ın hastaneye yatırılması kararına ilişkin Sivil Sayfalar’a konuşan ailenin avukatı Emel Ufuk Kılıç da Rabia Naz’ın dosyasında ‘güzel gelişmeler’ olduğunu söyledi.  Emel Ufuk Kılç, “Savcının açıklamaları geç de olsa gönüllerimizi rahatlatan bir açıklamaydı. Adaletin er ya da geç tecelli edeceğini söylemiştik. Aralık ayında yapmış olduğumuz başvurular sonucu taleplerimiz yerine getirilmeye başlandı. Güzel gelişmeler oluyor şu aşamada” dedi.

Rabia Naz İçin 13 Nisan’da 45 İlde Eylem

Rabia Naz Vatan’ın ölümünün 1. yıldönümünde Kadın Cinayetlerinin Durduracağız Platformu tarafından 45 ilde eylem düzenlenecek. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, “Adalet sağlanana kadar, konu açıklığa kavuşana kadar eylemlerimiz devam edecek. Şaban Vatan asla yalnız değildir. Ona uygulanan baskının ve hukuksuzluğun da son bulması için de eylemlerimiz devam edecek. Baba soru soramaz hale getirilse bile kadın örgütleri olarak ‘Rabia Naz’a ne oldu’ diye sormaya devam edeceğiz” dedi.

Giresun Valiliği ve Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklamanın ‘önemli’ ama ‘eksik’ olduğunu ifade eden Gülsüm Kav sözlerini şöyle sürdürdü: “Giresun Valiliği kamuoyuna yönelik bir açıklama yaptı. Bu açıklama tabi ki önemlidir ama yeterli ve tatminkar bir açıklama değildir. 11 yaşında güler yüzlü bir kız çocuğunun ölümünü ‘intihar’ diyerek dosyanın kapatılmaya çalışılmasıyla adaletsizlik ve yanlış gidişat başladı. Haklı ve acılı olan baba hakkında idari işlemler çok hızlı ilerlerken Rabia Naz’ın soruşturma dosyası çok yavaş ilerliyor. Aile 1 yıldır bazı şüphelilerden bahsediyor ama bir kişinin bile ifadesi alınmış değil. Bu da şüpheli bir durum yaratıyor. Dosyayla ile ilgili bir ilerleme bekliyorken kamuoyu, tam tersine babaya yaptırım uygulanması asla kabul edilemez.”

“Şaban Vatan’a Yapılacak Tedavi Açıklanmalı”

Tıp hekimi olduğunu hatırlatan Gülsüm Kav, Şaban Vatan hakkında verilen karara ilişkin şöyle konuştu: “Gayet mantıklı ve tutarlı soru soran bir baba çok sağlıklı bir durumda. Kaldı ki sağlığı bozulmuş olsa bile yaşadığı süreçten kaynaklandığı düşünülebilir. Modern psikiyatride artık ayaklı tedavi uygulanmaktadır, yatışlı tedavi çok geride kalmış bir metottur. Valilik ‘Rabia Naz olayı ayrı, Şaban Vatan olayı ayrı’ dese de Şaban Vatan’ın bu dönemde bu kadar hızlıca hastaneye yatırılması kararı şüpheli ve skandal bir durumdur. TTB ve baroların da bu konuda açıklama yapması gerekiyor. Şaban Vatan’ın sağlığı gayet yerindedir. Kaldı ki yaşadığı bu acı olay ve adaletsizliğe maruz bırakılmak ruh sağlığının kaybına neden olabilir. Böyle olsa bile yatış kararı verilmesi hem tıbbi hata hem de kişilik olarak haklarına saldırıdır. Hukuken uygun değildir. Üstelik yakınlarının ifadelerine göre değil bir hekimin görüşüne göre hastaneye yatış karar verilebilir. Eğer hekim görüşü varsa bile neye göre yatırma ihtiyacı duyduğunu açıklamak zorunda. Üstelik yatışta nasıl bir tedavi uygulanacak bu konuda açıklama yapılması gerekiyor. “

Kız çocuklarında intihar oranlarının çok düşük olduğunu söyleyen Gülsüm Kav, “Bu davanın gidişatında ‘Kızıma ne oldu’ sorusuna cevap verilmemesi, 11 yaşındaki kız çocuğunun intihar ettiğine inandırılmak istememiz sadece babanın değil hepimizin ruh sağlığını bozacak bir durum. O zaman hepimiz Şaban Vatan’ız, hepimizi gözlem altına almaları gerekiyor. Çünkü bir kız çocuğunun intiharına ikna olmuyoruz. İntihar oranı çocuklarda zaten çok düşük. Çocuklarda intihar oranı yüz binde 0.03 oranında.  Üstelik ergenlik döneminde, ailedeki sorunlar nedeniyle ya da sınav döneminde çocuklar intihar ediyor. Bu özelliklerin bir tanesi bile Rabia’da yok. Neden inanalım bu çocuğun intihar ettiğine?” diye konuştu.