BBC 100 Kadın Listesi’nde Türkiye’den Değişime Öncülük Eden Bir Kadın: Gülsüm Kav

24 Kasım 2020
BBC’nin her yıl hazırladığı değişime öncülük eden 100 Kadın Listesi’nde bu yıl Türkiye’den Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Genel Temsilcisi Dr. Gülsüm Kav yer aldı.

BBC’nin küresel düzeyde 100 ilham verici ve etkili kadını seçerek her yıl hazırladığı liste Bilgi, Liderlik, Kimlik Yaratıcılık ve Kimlik kategorilerini kapsıyor. Amaç değişime öncülük eden ve fark yaratanlar kadınları öne çıkarmak.

BBC 100 Kadın 2020 listesinde Türkiye’den seçilen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav “kimlik” kategorisinde yer aldı. Gülsüm Kav için BBC’nin kaleme aldığı metinde şu ifadeler yer alıyor:

“Geçtiğimiz yıl, artan kadın cinayetleri oranları ve İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılıp kaldırılmayacağına dair TBMM’de süren tartışmalar Türkiye’de eleştirilere neden oldu. Gülsüm Kav, Türkiye’de toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda farkındalık yaratmak ve yakınlarını kadın cinayeti nedeniyle kaybeden birçok aile adına savunuculuk yapmak için yorulmaksızın çalışıyor.”

Gülsüm Kav, kadınların verdiği mücadeleyi ve Platform deneyimini “Yaşasın Kadınlar” başlıklı bir kitap altında topladı.

2010 yılında kurulan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kurucularından biri ve genel temsilcisi olan Gülsüm Kav, platform ile beraber Türkiye’de artan kadın cinayetlerini durdurmak, cinayetlerin üzerinin örtülmesini engellemek amacıyla çalışıyor. Öldürülen kadınların yakınları, şiddet tehdidi altında korunmak isteyen kadınlar ve onlara “Asla yalnız yürümeyeceksin” diyen kadınlar, tüm kadınların şiddetten kurtulduğu, eşit ve özgür bir yaşam sürdüğü bir hayata kavuşmaları için platformun çatısı altında mücadele ediyorlar.

Platform hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

BBC 100 Kadın Listesi

2020 yılının BBC 100 Kadın Listesi’nde yer alan diğer bazı isimler şunlar; ödüllü For Sama (Sama İçin) belgeselinin yönetmeni Suriyeli aktivist Waad al-Kateab,ABD’den aktirst Jane Fonda, bilim insanı Lauren Gardner, Uygurlu asıllı ve Türkiye’de yaşayan yazar Muyesser Abdul’ehed ( Hendan Hiyal), Finlandiya’da kadınlardan oluşan koalisyon hükümetini yöneten Sanna Marin, Amazon yağmur ormanları içim mücadele veren Waorani kabilesi lideri Nemonte Nenquimo, zorunlu başörtüsü yasalarına ve ölüm cezasına karşı çıkan İranlı aktivist Nesrin Sutude,  Oxford Üniversitesi’nin koronavirüs aşısı araştırmalarına başkanlık eden Sarah Gilbert.

Listenin tümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Kapak fotoğrafı: Ses Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu