Cinsiyetçi Kültüre Karşı Başka Bir Akademi Mümkün Kampanyası

Akademide yaşanan erkek şiddeti vakalarına karşı bir araya gelen akademisyenler, baskabirakademi.com adresinden “Cinsiyetçi kültüre karşı başka bir akademi mümkün” başlığıyla yayımladıkları çağrı metnini imzaya açtı.

Akademide erkek şiddeti vakalarına karşı akademisyenler, “Cinsiyetçi kültüre karşı başka bir akademi mümkün” başlığıyla yayımladıkları çağrı metnini imzaya açtı.

Cinsiyetçi kültüre karşı başka bir akademi mümkün kampanyasının bildirisinde 2019 yılının Ceren Damar’ın kopya çektiğini tespit ettiği öğrencisi tarafından katledildiği; Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Klinik Psikolog Murat Paker’in bir danışanını taciz ettiği gerekçesiyle cinsel saldırı suçundan yargılanarak ceza aldığı hatırlatılarak “Ne var ki bu fiil akademiden dişe dokunur bir tepki görmedi. Bu iki olayı birbirine ekleyen toplumsal cinsiyete dayalı yapısal bir bağ olduğunu ve bunun merkezinde eril tahakkümün durduğunu biliyoruz. Akademik dünyanın bir parçası olarak, artık bu sorunu açıkça dile getirmenin zamanının geldiğini düşünüyoruz” denildi.

“Seçkinci ve hiyerarşik cemaatleşme eğilimi, erkek şiddetini meşrulaştırmakta”

Metinde Paker’le ilgili açılan dava ve ardından gelişen süreçlerde akademik çevrelerde bir sessizliğin hakim olduğu ve bazı bilim insanlarının ise Paker’i savunmaya çabaladığına dikkat çekildi ve “Şiddet failini koruyan bu seçkinci ve hiyerarşik cemaatleşme eğilimi, akademi içerisinde ataerkil kültürü besleyerek erkek şiddetini meşrulaştırmaktadır. Yaş, sınıf, cinsiyet ve cinsel yönelim gibi çok çeşitli dinamiklere bağlı olarak akademik dünyada üretilen bu iktidar ilişkileri, şiddete uğrayan kişilerin hak arama cesaretini kırmakta ve sessiz kalmalarına sebep olmaktadır” ifadesine yer verildi.

Açıklamanın tam metnine ulaşmak için bu linki tıklayabilirsiniz.