26 Zengin Dünyadaki Servetin Yarısına Sahip

28 Ocak 2019
Dünyanın en zengin yüzde birlik kesiminin servetinin yüzde 99'un gelir toplamına eşit olduğuna dikkat çeken Oxfam'ın raporuna göre en zengin 26 kişinin toplam serveti dünya nüfusunun yarısının gelirine denk düşüyor.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın Forbes ve Credit Suisse’in verilerini kullanarak hazırladığı raporda dünyadaki gelir dağılımı adaletsizliğiyle ilgili çarpıcı sonuçlar yer alıyor.

Rapora göre en zengin 26 kişinin serveti dünya üzerindeki 3.8 milyar insanın servetine denk düşüyor.

Ayrıca zenginler 2018 yılında servetini 900 milyar dolar artırdı.

Zengin-fakir arasındaki uçurumun giderek büyüdüğünü belirten Oxfam Direktörü Winnie Byanyima, bu durumun aynı zamanda ‘öfkeye’ neden olduğuna dikkat çekti. Byanyima hükümetlerin zenginlerden ve iş yerlerinden daha fazla vergi alması gerektiğini vurguladı.

2008’den Beri Milyarder Sayısı ikiye Katlandı

Oxfam ayrıca dünyadaki milyarder sayısının 2008 finansal krizinden bu yana iki katına çıktığına dikkat çekti.

Dünyanın en zengin kişisi ise 112 milyar dolarlık servetiyle Amazon sitesinin sahibi Jeff Bezos oldu. Bezos’un servetinin yüzde 1’nin Etiyopya’nın sağlığa ayırdığı bütçeye eşit olduğu ifade edildi.

Raporda ayrıca Brezilya ve İngiltere gibi bazı ülkelerde en fakir yüzde 10’luk kesimin bütçelerine oranla zenginlere göre daha fazla vergi verdikleri de dikkat çekiyor.

Dünyanın En Zengin Yüzde 1’lik Kesiminin Serveti Yüzde 99’un Toplamına Eşit

Eşitsizlik üzerine raporlarını her yıl Davos’ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayımlayan Oxfam, 2015’ten bu yana en zengin yüzde 1’lik kesimin toplam servetinin dünyanın geri kalan yüzde 99’unun servetinden daha fazla olduğunu belirtiyor.

Kaynak: CNN

Etiketler