Mersin Kadın Platformu: Kadın Dayanışması Yaşatır, Cemile İçin İsyandayız!

Mersin Kadın Platformu bileşeni kurumlar boşanmak istediği eşi tarafından katledilen Cemile E. için bir araya geldi. Pozcu’da bir mağaza önünde toplanarak ses çıkarma eylemi yapan kadınlar davanın takipçisi olacaklarını ifade ederek 25 Kasım’daki taleplerini yinelediler.

Boşanmak istediği eşi tarafından 28 Kasım’da katledilen Cemile E. için bir araya gelen Mersin Kadın Platformu bileşeni kurumlar adalet istedi. Ses çıkarma eylemi yapan kadınlar, 25 Kasım’da gerçekleştirdikleri yürüyüşteki taleplerini bir kez daha belirtti. Platform adına okunan basın açıklamasında Öznur Keleş: “Evlilik sözleşmesi kadar, bu sözleşmeyi iptal istemi de doğal bir haktır. Boşanmaları engellemek kadınları eve, aileye, kocaya mahkum etmek, erkeklerin insafına bırakmak, kadınları ölüme mahkum etmektir. Bu engeller ve dayatmalar Cemile’yi aramızdan aldı. Uzlaştırma ve boşanmayı önleme komisyonu kurarak, kadının nafaka hakkını gasp etmeye çalışarak, kadını şiddetten koruyabilecek tek yasa olan 6284 sayılı yasayı erkekler mağdur oluyor diye uygulatmayarak ve ortadan kaldırmaya çalışarak Cemile’nin katledilmesinde olduğu gibi diğer kadınların katledilmesinde asıl suçlu erkek egemen iktidardır.

Kadınların bir kazanımı olan 6284 sayılı yasanın tartışmaya açılması bile kadın cinayetlerinin politik olduğunun göstergesidir. Amaç kadınları güçsüz çaresiz bırakmak, yaşadıkları şiddete, aileye mahkum etmektir. Kadının bedenini ve yaşamını tahakküm altına almaktır. Kadınların yaşadığı şiddeti kadın olmanın gereğiymiş gibi ve kendi eril muhafazakar ideolojileri doğrultusunda toplum mühendisliğine dönüştürürken, diğer yandan kadınların bunu kabullenip “makbul kadına” dönüşmesi hedeflenmektir” dedi.

“Erkekler 2017 yılında yaklaşık 409 , içinde bulunduğumuz 2018 yılı henüz bitmeden 397 kadını öldürdü”

Erkekler tarafından öldürülen kadınların sayısına dikkat çeken Keleş: “Tüm bu politikalarının sonucu olarak kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri giderek artmakta, her üç kadından biri şiddete uğramaktadır. Ne yazık ki erkekler 2017 yılında yaklaşık 409, içinde bulunduğumuz 2018 yılı henüz bitmeden 397 kadını öldürdü. Ayrıca Mersin kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin en yoğun olduğu illerden biridir. Bizler Mersin Kadın Platformu olarak sanık Mustafa E.’nin gerekli cezayı alana dek bu davanın takipçisi olacağımızı, Cemile’nin ailesini yalnız bırakmayacağımız gibi erkek egemen sistemin ve erkek yargının da peşini bırakmayacağımızı dile getiriyoruz.” dedi.

”Artık kız kardeşlerimizin öldürülmesini istemiyoruz!”

Öznur Keleş Kadın Platformu’nun taleplerini; “Hayatımızdan da haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Artık kız kardeşlerimizin öldürülmesini istemiyoruz. Yasta değil isyandayız. Buradan siyasal iktidara kadın düşmanı politikalardan vazgeçmesi, kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemek için etkin mekanizmalar geliştirmesi için çağrı yapıyoruz.

Bunun için öncelikle bir kadın bakanlığının kurulması, gerek İstanbul Sözleşmesi gerekse diğer uluslararası sözleşmelerden doğan sorumluluklarını yerine getirmesi, siyasette cinsiyetçi, ayrımcı, ötekileştirici, şiddeti körükleyen eril bir dil kullanılmaması, nafaka hakkına dokunulmaması, 6284 sayılı Ailenin korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a dokunulmaması taleplerimizi yineliyoruz. Kadın dayanışması yaşatır diyor, tüm kadınları dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz” şeklinde ifade ederken ses çıkarma eylemi ve  açıklama sloganlarla sonlandırıldı.

Ayrıntılı bilgi için: https://www.birgun.net/haber-detay/mersin-de-bir-erkek-bosanmak-isteyen-esini-oldurup-parcalara-ayirdi-238778.html