Uygulamalı Kent Bahçeciliği Eğitimi

Şehirde yaşıyor ve doğanın tahribatına dair her gün korkunç haberler okuyorsunuz. “Ben tek başıma ne yapabilirim?” diyorsunuz. Buna cevap, “Çok şey!”.

Buğday Derneği’nin tohum ve kent bahçeciliği alanında deneyim sahibi ekibi tarafından hazırlanan Uygulamalı Kent Bahçeciliği Eğitimi 3-4 Kasım tarihlerinde, Buğday Derneği’nin Kadıköy’deki ofisinde ve uygulama alanı olarak Kibele Kolektif’in bahçesinde gerçekleşecek.

Eğitimde, kısıtlı alanlarda kendi gıdamızı yetiştirmeyi, atalık tohumlarımızı çoğaltmayı, gerçek gıdaya ulaşmayı, mutfak atıklarımızı komposta dönüştürme öğrenilecek. Bunun yanı sıra enerjinin, gıdanın dönüşümüyle ilgili Buğday Derneği’nin 20 yıllık birikimini katılımcılarla paylaşılacak ve çözümün birer parçası olma yolunda adım atılacak.

Paylaşılan bilgilerin notlarda kalmaması ve en kısa zamanda uygulamaya konabilmesi için eğitim etkileşimli, bol atölye çalışmalı ve uygulamalı planlandı. Elimiz tohuma, toprağa değecek!

BU EĞİTİM KİMLER İÇİN UYGUN?

*Ekolojik yaşama ve kendine yeterli bir yaşama adım atmak isteyip de bir başlangıç noktası bulmakta zorlanan tüm doğa dostları.

*Şehirdeki apartman dairesinde saksı/balkon/terasta veya evinin ufak bahçesinde kendi gıdasını yetiştirmek, kompost yapmak isteyen tüm hevesliler.

*Gerçek gıdanın ne olduğunu ve nasıl ulaşabileceğimizi merak eden sağlıklı yaşam meraklıları.

*Kompost, yükseltilmiş sebze yatağı, dikey bahçecilik ve tohum çimlendirme konularında kulaktan dolma bilgiye veya başarılı/başarısız ufak tecrübelere sahip olup bu bilgiyi derinleştirmek isteyenler.

*Tohum çeşitleri, tohum saklama, üretme konusunda bilgilenmek isteyenler.

BU EĞİTİM KİMLER İÇİN UYGUN DEĞİL?

*Ticari veya büyük alanlarda profesyonel organik üretim yapmak isteyen üretici / potansiyel girişimciler için.

*Hali hazırda bahçecilik / üretim deneyimi olup, sadece detaylı uzmanlık sorularının veya karşılaştıkları özel durumların yanıtını arayan tecrübeli üreticiler için.

BU EĞİTİMİN SONUNDA NELER EDİNEBİLİRSİNİZ?

*Eğitimde hediye edilecek atalık tohum ve viyöllerle, tohumlarınızı çimlendirerek evinizde kendi sebzelerinizi yetiştirebilirsiniz.

*Elde ettiğiniz ürünlerin tohumlarını saklayarak gelecek sene çevrenizle paylaşabilir ve atalık tohumlarımızın soyunun devam etmesine yardımcı olabilirsiniz.

*Yaşam alanınıza göre cam kenarında saksıda, balkonunuzda, terasınızda veya bahçenizde ürün yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

*Kompost kurabilir ve artık gıda atıklarınızı toprağa dönüştürebilirsiniz.

*Küçük bir alanda veya bahçenizde yükseltilmiş yatak kurup küçük alanda önemli miktarda gıda yetiştirmeyi deneyimleyebilirsiniz.

KATILIM VE ÜCRET BİLGİLERİ

Eğitmen: Yasemin Kireç

Eğitim Ücreti: Aidat borcu olmayan Buğday Derneği üyelerine 250 TL, üye olmayanlara 325 TL’dir.

*Katılımcı sayısı 20 kişi ile sınırlıdır. Buğday Derneği tarafından, eğitim hazırlıkları sırasında ve eğitim boyunca gönüllü destek verebilecek bir kişiye burslu eğitim verilecektir. Bunun yanı sıra, “Askıda” eğitim sistemi uygulanacaktır – eğer katılım ücretinden daha yüksek bir miktarı ödemek isterseniz, bu fazla miktarlar toplanarak, eğitime katılmak isteyen ancak ücretini ödeyemeyen birinin kaydı için kullanılacaktır.

Başvuru ve Kayıt: egitim@bugday.org

Tarih: 3-4 Kasım 2018

Yer: İlk günkü eğitim, Buğday Derneği’nin Kadıköy’deki ofisinde, ikinci günkü eğitim uygulama alanı olarak tahsis edilen Kibele Kolektifi’nin Fikirtepe’deki bahçesinde yapılacaktır. Detaylı adres bilgileri katılımcılarla kayıt sonrasında paylaşılacaktır.

EĞİTİM PROGRAMI

3 Kasım Cumartesi: 09:00-18:00

4 Kasım Pazar: 11:00-16:00

  • Ekolojik Yaşamın Temelleri
  • Güvenilir Gerçek Gıdaya Giriş
  • Dönüşüm Mutfakta Başlar
  • Sebze Kasasında Kompost
  • Arazide Soğuk Kompost
  • Tohumlar Hakkında Her Şey
  • Tohumluk Alma ve Saklama
  • Tohum Çimlendirme
  • Balkon ve Teras Bahçeciliği
  • Dikey Bahçecilik
  • Kardeş Bitkiler
  • Yükseltilmiş Sebze Yatağı
  • Bitki Bakımı