Dernekler Dairesi Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Oldu

25 Eylül 2018
Cumhurbaşkanlığı’nın 12 Eylül 2018 tarihli kararnamesi ile Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın adı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü olarak değiştirildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın 17 Nolu “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ile Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın adı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü olarak değiştirildi. Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) konuyla ilgili açıkladığı bilgi notunda, kurumun görev ve yetkilerinde kapsamlı bir değişiklik yapılmadığını belirtti. Bu değişiklikle İç İşleri Bakanlığı’nın ilgili birimin isminin “Dernekler” ile sınırlı olmaktan çıkarıldığı belirtilen bilgi notunda, “Bilindiği üzere halihazırda sivil toplum alanında derneklerin yanı sıra vakıflar, kooperatifler, sendikalar gibi tüzel yapılar farklı rejimlere tabidir. Mevcut değişiklik ile yeni oluşturulan birimin görev yetkileri temel olarak derneklerle sınırlı olmaya devam etse de bu isim değişikliğiyle ileride gündeme gelebilecek yeni düzenlemeler için bir zemin oluşturulmuştur.” Denildi. Bilgi notunda dikkat çekilen başka bir konu da kararname ile kurumun daire başkanlığından genel müdürlük seviyesine getirilmesi ve böylece daha geniş ve yetki sahibi bir teşkilat şemasına sahip olmasının mümkün kılındığı oldu.

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) Genel Sekreteri Tevfik Başak Ersen konuyla ilgili Sivil Sayfalar’a yaptığı açıklamada, kararname ile büyük değişikliklerin yapılmadığı görüşüne katılarak, kurumun kamuda hiyerarşi açısından daha yüksek bir konuma getirilmesinin, doğru işletildiği taktirde, sivil toplum kurumlarını karar alma mekanizmalarını etkileyebilmek açısından daha avantajlı bir duruma getirdiğini ifade etti.