Hindistan’da Eşcinsel İlişki Artık Suç Değil

Hindistan'da eşcinsel ilişkiyi 'doğaya aykırı bir suç' olarak tanımlayan yasa iptal edildi.

Hindistan, eşcinsel ilişkileri 10 yıl hapisle cezalandıran yasayı iptal edildi. Hindistan’da sömürge dönemine ait eski yasaya göre aynı cinsle cinsel ilişki ‘doğaya aykırı bir suç’ olarak kabul ediliyor ve eşcinseller arasındaki ilişkiler 10 yıl hapisle cezalandırılıyordu.

Eşcinsel aktivistler, Hindistan Ceza Kanunu’nun 377. maddesinde yer alan eşcinsel faaliyetleri yasaklayan söz konusu yasanın insan haklarına ters düştüğü için iptalini istiyordu. Yeni Delhi’deki Yüksek Mahkeme, ayrımcılığa neden olan yasanın insan hakları ihlali anlamına geldiğine hükmederek yasağı oy birliği ile kaldırdı. Mahkeme, eşcinsel ilişkinin suç olmadığına hükmetti.

Aktivistler 2004 yılında da söz konusu kanunun iptali için başvuruda bulunmuş, o dönemdeki hükümetin de karşı çıktığı hukuk girişimi Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmişti. Yüksek Mahkeme 2009 yılındaki başka bir başvuruyu ise kabul ederek eşcinsellerin lehinde karar vermişti. Ancak Yüksek Mahkeme’nin kararı Yargıtay’a taşınmıştı. Yargıtay da yasanın mahkemelerden ziyade parlamentoda iptal edilmesine gerektiğini belirmişti. Parlamentoda ise yaklaşık 10 yıldır bir ilerleme sağlanamamıştı.

Kaynak: Duvar