Arşiv – Der ‘Tasfiye’ Yanlışından Dönülsün İstiyor

17 Ağustos 2018
Türk Arşivciler Derneği,  Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndaki görev değişikliklerine tepki göstererek, ‘eksik bilgilendirme ve yanlış değerlendirme sonucu’ olduğu düşündükleri bu karardan dönülmesini ve meslektaşlarının görevlerine iade edilmesini istiyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ismini alan, Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda çalışan 300’e yakın personelin istihdam fazlası olarak mesleğiyle ilgisiz kurumlara atanmasına yönelik tepkiler sürüyor.  Türk Arşivciler Derneği Başkanı Yüksel Baycar yaptığı açıklamada, yaşanan süreçle ilgili bilgilendirmede bulunarak, atamalarla ilgili kararın geri alınması talebinde bulundu.

Kurumun kuruluş süreci hakkında bilgilendirmede bulunulan açıklamada, yeni sistem değişikliğiyle Devlet Arşivleri’nin Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasından sevinç duyulduğu ancak 16 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan kararnameye “kurum, personeli ile birlikte bağlanır.” ifadesi eklenmediği için Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü personelinin havuz sisteminde bırakıldığı belirtiliyor. Ardından  11 Ağustos 2018 tarihinde havuzda olan personelin bir kısmının Devlet Arşivleri Başkanlığı bünyesine dâhil edildiği, ancak hizmetleri 2 ila 30 yıl arasında değişen Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivi’nden üç yüz civarında personelin ise istihdam fazlası olarak mesleği ile ilgili ilgisiz farklı kurumlara atandığı belirtilerek, “Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ilga edilmiş olmakla birlikte, Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Arşivleri Başkanlığı adıyla yeniden kurulduğuna göre bu durumda kurum personeli istihdam fazlası olarak değerlendirilmemelidir. Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivinde tasnif edilmeyi bekleyen daha milyonlarca evrak dururken, yetişmiş uzman personelin başka kurumlara atanması Devlet Arşivleri ve devletimiz ve hatta dünya tarihçiliği açısından büyük bir kayıp oluşturmaktadır. Yaklaşık üç yıl önce yine aynı yöneticiler tarafından bin bir emekle geliştirilen restorasyon bölümü kadrolarında istihdam edilerek yetiştirilen personel de bu atamalardan nasibini almıştır.” İfadelerine yer verildi.

Tasfiyelerin ‘eksik bilgilendirme ve yanlış değerlendirmeler’ sonucu olduğuna inanıldığı belirtilen açıklamada, bu yanlıştan dönülerek personelin görevlerine iadesi istendi. Dernekten Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal’a yönelik yapılan açıklamada da dernek başkanı Yüksel Baycar’ın da aralarında bulunduğu  (özellikle en önemli vasfı Osmanlıca bilmek olan tasnif personelinin ve özel alınmış ve yetiştirilmiş restorasyon personelinin) yaptıkları iş ile hiçbir ilgileri bulunmayan kurumlara gönderilmelerinin, Devlet Arşivleri için büyük kayıp olduğu belirtilerek, bu yanlıştan dönülmesi çağrısı tekrarlandı.

Bu arada Türk Arşivciler Derneği, sosyal medyada kurumdaki atamaların FETÖ ve PKK gerekçesi olduğuyla ilgili yayınlara karşı da suç duyurusunda bulunduğunu da açıkladı.

Emine Uçak

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
116 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör