İğneada’da Yapılması Planlanan Nükleer Santral Neleri Yok Edecek?

09 Ağustos 2018
Kırklareli, İğneada’da yapılması planlanan nükleer santralin Çin ortaklığıyla hayata geçeceği açıklandı. 2011'den beri Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarının gündeme getirdiği İğneada'ya olası nükleer santralin zararları nasıl olacak?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kırklareli, İğneada’ya yapılması planlanan üçüncü nükleer santrali Çin ortaklığıyla hayata geçireceklerini açıkladı.

Mersin’de yapımı süren nükleer santral Rusya’yla Sinop’ta yapılması planlanan ise Japonya ile birlikte projelendirilmişti.

Dönmez, nükleer enerjide üçüncü santral için yer tespit çalışmalarında sona yaklaşıldığını açıklarken “Bu konuda çok sayıda kriter söz konusu, hepsini tek tek inceliyoruz. Ancak elektrik ihtiyacının fazla olduğu sanayi bölgelerine yakınlığı dikkate alındığında, üçüncü nükleer santrali Trakya’da düşünüyoruz, burada Çinlilerle ilerleyeceğiz” dedi.

Dönmez, 2023’e kadar santrallere 10 milyar dolar yatırım yapılırsa 2033’e kadar 30 milyar dolar tasarruf sağlanacağının hesaplandığını da söyledi.

2011’den beri gündemde

Trakya’da nükleer santral projesi dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından 2011’de gündeme getirildi.

Yıldız, Türkiye’nin üçüncü nükleer santrali için Trakya bölgesinde İğneada-Tekirdağ ekseni üzerinde durulduğunu söyledi.

Ekim 2015’te seçim hükümetinin geçici Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun da İğneada’da yapmayı planladıkları santral için firmalarla görüştüklerini söyledi.

Projeyle ilgili son olarak eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Haziran 2018’de konuştu. Albayrak detayları yıl içinde açıklayacakları projenin Trakya’da yapılacağını söyledi.

Dünyada Longoz’u olan üç yerden biri

Trakya’nın Karadeniz sahilindeki kasabası İğneada, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı. Longoz (subasar) ormanıyla tanınan ilçede 3155 hektarlık Longoz ormanları Milli Parkı bulunuyor.

İğneada’da termik santral mücadelesi

2012’de İğneada’da Longoz Ormanları Milli Parkı’nın bitişiğindeki Beğendik köyünde orman arazisine kömürlü termik santral yapılması planlanıyordu.

Aynı yıl projenin bilgilendirme toplantısı yaşam savunucuları ve yöre halkınca yaptırılmadı.

Bir Çin şirketince satın alınan EMBA firmasının kuracağı termik santralin 2016’da rafa kaldırıldığı açıklandı. Firmanın Genel Müdürü Mete Bülgün Danıştay kararı ile termik santral yapabilme şartlarının kalktığını söyledi.

* mulksuzlestirme.org’da yayınlanan Türkiye’deki termik santraller ağı.

Ancak bu defa da Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy ve Kırklareli’ne bağlı Vize’de kömürlü termik santrallerin yapılması gündeme geldi. Bölge halkı yargı yoluyla santrallere karşı mücadeleye devam ediyor.

Kaynak: Bianet