#KadınYazılımcıAranıyor !

Bilişim alanında gençler için fırsat eşitliği yaratmak ve kod okuryazarlığını yaygınlaştırmak amacıyla çalışan Kodluyoruz Derneği, bilişim sektöründeki kadın yazılımcı azlığına dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak için Kadın Yazılımcı Aranıyor! iletişim kampanyasını hayata geçirdi.

 Kadın Yazılımcı Aranıyor Diyoruz Ama Neden?

Meslekleri cinsiyetlerle eşleştiren bakış açısı iş dünyasını hâlâ büyük ölçüde etkiliyor. Bilişim sektöründe de toplumsal cinsiyet rolleri yüzünden kadınlara dair pek çok ön yargı var ve bu ön yargılar kadın yazılımcılarla ilgili istatistiklerde kendini gösteriyor: En popüler yazılım platformlarından biri olan olan Stack Overflow verilerine göre 173 ülkedeki kadın yazılımcı oranı yüzde 6 seviyesinde. Türkiye’de ise bilişim uzmanı kadın çalışan oranı yüzde 9,9.

 “Sektördeki kadın yazılımcı azlığının erkek ve kadın yazılımcılar arasındaki yetenek farkından değil, kadınlara dair ön yargılardan kaynaklanıyor.“ ana fikriyle yola çıkan Kodluyoruz, kampanya kapsamında kadın yazılımcıların sektördeki yerine dair önemli noktaların altını çiziyor: Bilişim dünyasında cinsiyet temelli eşitsizliğin gözle görülmeyen biçimlerine dikkat çeken internet sitesinde, Dünya’da ve Türkiye’de kadın yazılımcıların sektördeki yerine dair istatistikler ve çözüm önerileri paylaşılıyor. Ayrıca sitede konu hakkında eğitmen, kadın yönetici ve kadın yazılımcı gözünden röportajlara da yer veriliyor. Sadece sektörde değil, eğitim dünyasında ve bireysel düzeyde yapılabilecek değişikliklerle ön yargıların önüne geçmenin mümkün olduğunu belirten kampanya, kişilerin cinsiyetlerine göre değil, beceri ve ilgi alanlarına göre meslek seçmeyi hak ettiğini vurguluyor.

Kadın yazılımcılara destek olmak ve kadın bilişim çalışanı azlığına dair daha fazla bilgi almak için kadinyazilimciaraniyor.com sitesini ziyaret edebilir, #kadınyazılımcıaranıyor etiketiyle kendi hikâyenizi paylaşabilirsiniz.