Arguvan’ın Duyarlı Köylülerinden Örnek Girişim

Malatya’nın Arguvan ilçesinde, bölgede yaşayanların inisiyatifi ile örnek bir girişim yaşandı. Arguvan’ın her köyü, hatta her mezrasında eskiden var olan ancak ‘işlevsiz’ ve enkaz hale gelen ilkokul binaları, şimdilerde farklı amaçlarla kullanılır ve yaşanır hale getiriliyor.

Nüfusun şehirlere yönelmesi ile birlikte okullar teker, teker kapandı ve binaları enkaz durumda kullanılmaz durumda bulunuyor. Şimdi bu binalar, kimi köylüler ve bölge sakinleri tarafından restore edilerek köylerin ve bölgenin değişik ihtiyaçlarına hizmet etmek amacıyla girişimler yapılıyor.

Buna en son örnek, Arguvan’ın Morhamam Mahallesinde yaşandı. Duyarlı köylüler bir araya gelerek geçmişte Morhamam İlkokulu olarak birçok insana eğitim veren binayı hem yaşatmak, hem de farklı ihtiyaçlar için kullanılmak üzere restore etmeye karar verdiler.

Okulun ilk yapım tarihi 1955. İlkokulu bu okulda okuyan Antropolog Hüseyin Şahin okulun restore öyküsünü şöyle anlattı:

“Köyde toplanıp bir komite kurduk. Hüseyin Uğurlu Başkanlığında çalışmaya başladık. Komitede Cafer Uğurlu, Erdoğan Türkyılmaz ve Hüseyin Berktaş vardı. Arguvan Kaymakamlığı okulun çatısını değiştirdi. Duyarlı insanların desteği ile okul elden geçirilip onarıldı. Tuvaletleri yeniden modern şekilde yapıldı. Ayrıca odunluk yapıldı. Şimdi bu bina, Morhamam Muhtarlığı ve Morhamam Kültür Evi adı altında köylüye hizmet verir hale geldi. Komitenin çabaları ile bahçesine kilit taşı yapıldı. Kilit taş Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Battalgazi Belediyesi, Arguvan Belediyesi ve Arapgir Belediyesi tarafından 2017 yılında tamamlandı.”

Okul binası restore edilince komite boş durmayarak köyün mezarlıklarını da tel örgü içine aldı. Restore edilen binada her türlü cenaze işlemleri de yapılmaya başlandı. Cenaze evlerinde verilen yemekler ve taziyeler bu binada verilmeye başlandı.

Bölgede bulunan türbe ve ziyaretler de onarılmaya başlandı. Celal Abbas Ziyaretin de çevre düzenlenmesi yapıldı. Şetkililer Derviş Ali Ziyareti’nin bulunduğunu belirttiler. Bu amaçla kurulan komite, örnek bir çalışma sergileyerek dayanışma ruhu içinde çeşitli faaliyetlerini sürdürüyor. Geçmiş değerlerine sahip çıkarak günün koşullarına uyumlu hale getirerek geçmişini sahipleniyor. Geçmişte bir eğitim yuvası olan Morhamam İlkokulu binasının kaderine terk edilmeyerek yarınlara farklı alanlarda hizmet vermesinin sağlanması ardından benzer faaliyetlerin geçmişte faal olan ancak özellikle de göçler sonrası kullanılmayarak enkaz halinde bulunan binalar için devam edeceği bildirildi.

Etiketler