Sınır Tanımayan Doktorlar Rann’daki Faaliyetlerini Askıya Aldı

1 Mart’ta gerçekleştirilen saldırının ardından tıbbi destek faaliyetleri geçici olarak durduruldu.

Cenevre, 2 Mart 2018 – Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Nijerya’nın Borno eyaletindeki Rann kasabasında 1 Mart’ta gerçekleştirilen saldırı sonrası bölgedeki tıbbi destek faaliyetlerini geçici olarak durdurdu. Yerel ve uluslararası çalışanlardan oluşan 22 kişilik MSF ekibi kasabadan tahliye edilmeden önce dokuz kişiyi tedavi etti. Ölü ve yaralı sayısı ise henüz bilinmiyor.

Rann kasabasında yaşayan 40 bin kişinin sağlık hizmeti alabilmek için neredeyse sadece MSF’ye başvurabildiğini belirten MSF Nijerya Acil Durum Koordinatörü Kerri Ann Kelly, “Mevcut beslenme programımız kapsamında tedavi gören 60 çocuğu ve diğer tüm hastalarımızı geride bırakmak bize büyük bir acı veriyor. Bu süre içinde tıbbi destekten yoksun kalacaklarını bilerek bu kararı almak bizim için hiç kolay olmadı. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip edeceğiz ve uygun şartlar oluştuğunda kasabadaki çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.

Uzun süredir devam eden şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insanların Rann kasabasına sığındığını söyleyen Kelly, kasabada yaşayanların son derece hassas durumda olduğunu vurguladı ve mevcut insani duruma dair şunları söyledi: “Rann’a düzenlenen bu son saldırı ne yazık ki bir kez daha korkunç bir gerçeği gözler önüne serdi: Süregelen bu acımasız çatışmaların bedelini her seferinde Borno halkı ödüyor. Ölümcül bir şiddet döngüsünde hapsolmuş durumdalar ve hayatta kalmak için insani yardıma bağlılar. Fakat yardımlar saldırıyı takiben ciddi oranda azaldı.”

Ocak 2017’den bu yana 40 bin nüfuslu Rann halkına tıbbi destek sunan MSF, gezici klinikler aracılığıyla düzenli olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştı. Eylül 2017’de sabit bir sağlık ekibini de devreye sokan MSF, bu süre zarfında ağırlıklı olarak sıtma, beslenme yetersizliği ve kötü yaşam koşullarından kaynaklanan hastalıklara yönelik tedavi imkanı sundu. Yaz sonuna doğru başlayan yağmur sezonunda dış dünyayla bağlantısı kesilen kasabaya bu süre içinde gıda desteği ve yardım paketleri ulaştırılamadı. MSF, Mayıs ve Kasım 2017 tarihleri arasında Rann’da beş yaş altı çocuklarda görülen ölüm oranının, acil durum eşiğinin iki kat üzerine çıktığını tahmin ediyor.