Sınır Tanımayan Doktorlar Gazze Şeridi’nde Yaralananlar İçin Çalışmalarını Artırıyor

Filistin’de yapılan “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü”nün ilk günlerinde vurulanlar arasında bulunan 102 yaralı, geçtiğimiz Pazar ve Çarşamba günleri (1-4 Nisan 2018) arasında Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) kliniklerinde tedavi gördü. MSF önümüzdeki günler, hatta haftalar içinde daha çok kişinin yaralanacağı endişesiyle, sağlık hizmeti sunma kapasitesini artırıyor.

Binlerce Filistinli, 30 Mart “Toprak Günü” dolayısıyla yapılan “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü”ne katılma çağrısına cevap verdi. Sağlık Bakanlığı’na göre sadece bir günde 1.415 kişi yaralandı. Bunların çoğu genç erkeklerdi. Ayrıca 758 kişi İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından vuruldu. Tüm yaralılar Sağlık Bakanlığı’na bağlı tesislerde tedavi altına alındı.

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) halihazırda travma ve yanık hastalarına uzmanlaşmış bakım sunduğu üç sağlık tesisine, bacaklarından vurulan 102 yaralı kabul edildi. Bu yaralıların yüzde 35’inden fazlasında, uzun süreli tedavi, büyük ihtimalle bir dizi ameliyat ve uzun bir rehabilitasyon süreci gerektirecek kırıklar var. Diğer yaralılar daha çok kaslarda meydana gelen yumuşak doku yaralanmalarına sahip, fakat bunların da cerrahi bakıma ve birkaç hafta süreyle pansumana ihtiyacı olacak.

MSF’nin Filistin Temsilcisi Marie-Elisabeth Ingres durumu şöyle değerlendirdi: “ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından, Aralık 2017’den bu yana, Filistinlilerin yaptığı protesto gösterileri sırasında İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından sınırda vurulan insanların sayısında endişe verici bir artış oldu. Kasım 2017’ye kadar ayda 20 yaralıyı tedavi ediyorduk. Bu tarihten sonra haftada 20 yaralıya bakmaya başladık.

Önümüzdeki günlerde daha fazla insanın hastanelerden bizim kliniklerimize sevk edileceğini düşünüyoruz. Şiddet olayların artmasından kaygı duyuyoruz. 6 Nisan Cuma günü yapılan gösteri ve ardından 15 Mayıs’a kadar sürmesi planlanan diğer eylemler sırasında yine yaralananlar olacağından korkuyoruz. Sınır Tanımayan Doktorlar halihazırda yaşanmakta olan acil duruma elindeki tüm imkanlarla ve Gazze halkının ihtiyaçları doğrultusunda müdahale edecektir.”

MSF, ameliyat sonrası bakım hizmetlerinin (uzman hemşirelik, yara pansumanı) kapasitesini artırmak için Gazze’de kamuya ait sağlık tesisinde yeni bir muayene odası açmaya hazır. Sağlık Bakanlığı personeliyle temasta olan MSF, hastaların daha uzun süre takip edilebilmesini sağlamak amacıyla bölgedeki devlet hastanelerine ameliyat ekipleri göndererek destek verebileceğini belirtti. Ayrıca, 100’den fazla yaralının tedavisinde kullanılacak tıbbi malzeme ve ilaçlardan oluşan acil durum kiti Sağlık Bakanlığı’na bağışlandı.

Dr. Ahmed Abu Warda, Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (Doctors Without Borders/Médecins Sans Frontières – MSF) Gazze’deki ayakta tedavi kliniğinde yanık ve travma hastalarının nasıl tedavi edildiğini anlatıyor. 1989’dan beri Filistin’de çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), 2000 yılında bakım hizmetlerini Gazze’de yaşayanların değişen ihtiyaçlarına uyarlamaya başladı. Bugün üç klinikte çalışan MSF ekipleri yanık ve travma yaraları bulunan yaklaşık 5 bin kişiye ameliyat sonrası bakım (pansuman, fizyoterapi ve reedükasyon) hizmeti veriyor.

 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) hakkında

Merkezi Cenevre’de bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar (Doctors Without Borders/Médecins Sans Frontières – MSF), silahlı çatışma, salgın hastalık ve doğal afet durumlarından etkilenen veya sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılan insanlara acil yardım hizmeti veren bağımsız bir ulslararası tıbbi insani yardım kuruluşudur. MSF; dil, din, ırk, toplumsal cinsiyet ve siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin yalnızca ihtiyaca dayalı olarak sağlık hizmeti sunar. Bağımsızlık ve tarafsızlık ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını sürdüren MSF, tıp etiği ve uluslararası insancıl hukuk ilkelerine sıkı sıkıya bağlıdır. www.sinirtanimayandoktorlar.org