Erol Önderoğlu’na Roosevelt Vakfı İfade Özgürlüğü Ödülü

RSF Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu’na, Roosevelt Vakfı 2018 İfade Özgürlüğü Ödülü verildi. Önderoğlu, “Bu ödül, özgür ve etik gazeteciliğe dört elle sarılanların, dayanışmayı ayakta tutanlarındır” dedi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet’in Medya Gözlem Raporları’nı hazırlayan Erol Önderoğlu, Roosevelt Vakfı’nın 2018 İfade Özgürlüğü Ödülü’ne değer görüldü. Hollanda merkezli vakfın bugün açıkladığı ödül, […]

RSF Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu’na, Roosevelt Vakfı 2018 İfade Özgürlüğü Ödülü verildi. Önderoğlu, “Bu ödül, özgür ve etik gazeteciliğe dört elle sarılanların, dayanışmayı ayakta tutanlarındır” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet’in Medya Gözlem Raporları’nı hazırlayan Erol Önderoğlu, Roosevelt Vakfı’nın 2018 İfade Özgürlüğü Ödülü’ne değer görüldü.

Hollanda merkezli vakfın bugün açıkladığı ödül, Önderoğlu’na Mayıs ayındaki törenle takdim edilecek.

Önderoğlu, ödülle ilgili bianet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ödüle değer gördükleri için Roosevelt Vakfı’na müteşekkirim! Ödülün, Türkiye’de, çoğulcu topluma ve basın özgürlüğüne özlem duyanların mücadelesinin, maruz kaldıklarının daha iyi görülmesine hizmet etmesini dilerim.

“Gazeteci haklarının umarsızca inkar edildiği, toplumun çoğulcu zengin değerlerinin tüketilmeye çalışıldığı ve hak arama kanallarının kapatıldığı günlerdeyiz. Bu ödül, özgür ve etik gazeteciliğe dört elle sarılanların, dayanışmayı ayakta tutanlarındır.

“Çalışmalarımı en iyi şekilde görünür kılan RSF ve bianet ekibine, araştırmalarıma destek veren hukukçu, vekil, hak savunucusu, gazeteci arkadaşlarıma içtenlikle teşekkür ederim.”

TIKLAYIN – BİA Medya Gözlem 2017: Habercinin & Medyanın Bir Yılı

Erol Önderoğlu hakkında

1969, Erzincan’da doğumlu. İstanbul Üniversitesi Fransız Filolojisi Bölümü’nü bitirdi.

1996’dan beri uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye muhabiri ve temsilcisi olarak çalışıyor.

2000’den bu yana IPS İletişim Vakfı’nın projesi olan bianet sitesinde, Hukuki Destek Masası koordinatörü, ifade özgürlüğü editörü ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Halen bianet’te Medya Gözlem Raporları’nı hazırlıyor.

IPS İletişim Vakfı/bianet adına Uluslararası İfade Özgürlüğü Ağı IFEX’de Konsey üyesi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2014 Basın Özgürlüğü Ödülünü Tuğrul Eryılmaz ile paylaştı. Ödülü, basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili hak ihlallerini takibi, raporlanması, duyurulması için Türkiye’de ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalar nedeniyle aldı.

Özgür Gündem gazetesinin “Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldı, 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra tahliye edildi. Medya Takip Merkezi’nin araştırmasına göre 20-26 Haziran arasında “en çok konuşulan gazeteci” oldu.

Ödül hakkında

Roosevelt Vakfı’nın “Dört Özgürlük Ödülleri” (The Four Freedoms Awards) her yıl dört ayrı özgürlük alanında başarı gösteren kişilere veya kurumlara 1982’den bu yana her yıl veriliyor.

Ödülün adı, ABD’nin 32. Başkanı Franklin D. Roosevelt’in 6 Ocak 1941’deki konuşmasında “demokrasinin özü” olarak tanımladığı şu değerlere dayanıyor: İfade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, özgürlük talebi, cesaret. Ödüller de bu başlıklar altında veriliyor.

Kaynak: Bianet