ÜniKuir Derneği’ne ‘Korkusuzluk Ödülü’

Roosevelt Vakfı tarafından verilen uluslararası Dört Özgürlük Ödülleri'nden (Four Freedom Awards) Korkusuzluk Ödülü'ne Türkiye'den ÜniKuir Derneği layık görüldü. Bu sayede her yıl dört ayrı dalda verilen ödüllerden biri ilk kez bir LGBTİ+ örgütüne verilecek.

Roosevelt Vakfı tarafından verilen uluslararası Dört Özgürlük Ödülleri (Four Freedom Awards) kökenini, sonrasında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alacak Amerika Birleşik Devleti Eski Başkanı Franklin D. Roosevelt’in 1941 tarihli konuşmasındaki “Dört Özgürlük” tanımından alıyor. Buna göre, demokrasinin ayakta kalması ve gelişmesi için dünyanın her yerindeki insanların dört insan hakkına sahip olduğunu savunuyor: İfade özgürlüğü, ibadet özgürlüğü, yoksunluktan uzaklık ve korkusuzluk.  Dört Özgürlük Ödülleri de her yıl bu ilkelerin hakkını teslim etmiş kişi ve kurumlara gidiyor.

10 Şubat günü açıklanan 2022 yılı ödüllerinde  ÜniKuir Derneği, Dört Özgürlük Ödülleri arasından “Korkusuzluk” ödülüne layık görüldü. Ödül bu yıl ilk kez LGBTİ+ mücadelesi yürüten bir aktiviste ya da örgüte ilk kez veriliyor.

“Korkusuzluk” ödülüne önceki yıllarda alanlar arasında Nobel ödüllü Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay ve uluslararası insan hakları örgütü Human Rights Watch gibi bilinen isim ve kuruluşlar var.

‘ÜniKuir Üniversitelerde Ayrımcılığı Anlamak ve Dayanışma Atmosferi Yaratmak İçin Çalışıyor’

21 Nisan 2022’de takdim edilecek ödülün ÜniKuir’e verilmesinin gerekçeleri şu sözlerle ifade ediliyor;

“ÜniKuir, eğitime eşit erişim, toplantı ve ifade özgürlüğü, yasalar önünde eşit muamele, ayrımcılığın ve nefret söyleminin önlenmesi için çalışıyor.

Örgüt, dava takibi ve savunuculuk kampanyaları ile LGBTİ+ özneleri destekliyor, uygun sağlık hizmetlerine erişim sağlanmasına yardımcı oluyor, psikolojik danışmanlık sağlıyor, hukuki danışmanlık ve rehberlik sağlıyor, genç LGBTİ+ örgütleri ile uluslararası ve yerel karar alıcılar arasında işbirliğini teşvik etmek için forumlar, buluşmalar ve atölyeler düzenliyor.

Canlı bir LGBTİ+ toplumunun olduğu bir ülkede, ÜniKuir genç LGBTİ+ grupları ve aktivistleriyle üniversitelerde var olan ayrımcılığın katmanlarını anlamak ve bu gruplar arasında dayanışma atmosferi yaratmak için çalışıyor.”

Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.