Cide’de HES karşıtı protestolar yeniden başladı

Kastamonu’nun güzellikleri ile ünlü Loç Vadisi’nde hidro elektrik santral (HES) yapmak isteyen Orya Enerji’nin, yeniden harekete geçmesi üzerine ‘sarı yazma’ protestoları tekrar başladı. Geçtiğimiz yıllarda HES yapmak için harekete geçen şirkete karşı yaşam savunucuları kararlı bir direniş gösterince Cide HES projesi Yargıtay tarafından durdurulmuştu. Orya Enerji’nin, aynı bölgede yeniden HES inşaatına başlayacağını duyurması üzerine, Loç […]

Kastamonu’nun güzellikleri ile ünlü Loç Vadisi’nde hidro elektrik santral (HES) yapmak isteyen Orya Enerji’nin, yeniden harekete geçmesi üzerine ‘sarı yazma’ protestoları tekrar başladı.

Erdinç Ay

Geçtiğimiz yıllarda HES yapmak için harekete geçen şirkete karşı yaşam savunucuları kararlı bir direniş gösterince Cide HES projesi Yargıtay tarafından durdurulmuştu. Orya Enerji’nin, aynı bölgede yeniden HES inşaatına başlayacağını duyurması üzerine, Loç sakinleri protesto gösterisi düzenledi. Yıllar önce başlattıkları ‘sarı yazma’ eylemini başlatan Loç Vadisi Platformu’ndan Erdinç Ay, daha önce de aynı şirkete karşı kararlı bir mücadele verdiklerini ve projeyi durduklarını hatırlatarak, yeniden harekete geçen şirkete karşı ikinci kez direneceklerini vurguladı. Orya Enerji’nin Loç halkını adeta isyan ettirdiğini söyleyen Ay, “Orya Enerji firması tarafından 2009 tarihinde  icat edilen Cide HES adlı proje bizi isyan ettirmiştir. Şirketin 7 bin 643 ağacımızı kesmesi bizi isyan ettirmiştir. Orya Enerji’nin ruhsat almadan vadimize iş makinaları ile girmesi isyan ettirmiştir. Derneğimize, köy muhtarımıza verilen yüz bin liralık kolaylık parası isyan ettirmiştir. Orya Enerji’ye ‘çalışma ruhsatın var mı’ diye sorduğu için, 107 köylümüzün yargılanması isyan ettirmiştir” dedi. Verimli topraklarına acele kamulaştırma adı altında el konulmasına da tepki gösteren Ay, “Cide HES veya bu iş yine mahkemede biter. Ancak bu sefer hatalı yanıt veren, görevlerini kötüye kullanan tüm devlet memurları hakkında davacı olacağımızı bilmenizi istiyoruz” dedi.

‘Yargı kararları göz ardı ediliyor’

Zafer Keçin

Loç Vadisi Platformu’ndan Zafer Keçin de, yaşananlara tepki gösterdi. Bu bölgenin şirketlerin hedefinde olduğunu söyleyen Keçin, “Biz uzun yıllar mücadele verdik. Yaşadığımız toprakların, beslendiğimiz derelerin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Orya Enerji ikinci kez bölgemize girmek istiyor. Biz daha önce mücadele ettik, yine mücadele ederiz. Anlamadığım nokta yargının “dur” dediği bir karar var ortada, neden bu karar uygulanmıyor? Neden yargının bu bölgede HES yapılamaz kararı göz ardı ediliyor?” diye sordu. Loçlu Bülent Topal da, Orya Enerji şirketine seslendi ve “Biz bölgemizde HES yapılmasını istemiyoruz. Bunun için eylemler yaptık, şirket önünde oturma eylemi yaptık. Bu şirket yetkilileri bizi neden duymuyor? Yargı bir kez daha sesimizi duysun. Biz bölgemizde HES istemiyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

Cide HES ve Orya Enerji’ye karşı mücadele hukuksal zeminde ve  sosyal zeminde  2009 tarihinde başlamıştı. 232 kişi ile Kastamonu İdare Mahkemesi’ne ÇED iptal davası açıldı. Aynı zamanda kaçak HES yapıldığını kamuoyuna duyurabilmek için,  Orya Enerji’nin İstanbul Fındıklı ‘daki binasının önünde 28 gün oturma eylemi yapıldı. 30 Aralık 2009’da Cide HES, ruhsatsız ve kaçak olduğu için mühürlendi. 2 Ocak 2010 tarihinde Kastamonu İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Orya Enerji bu karardan sonra hem Kastamonu İdare Mahkemesi’ne hem Danıştay’a itirazlarını yaptı. İki kez bilirkişi değişti. Her seferinde Cide HES’in hukuka uygun olmadığı ilgili mahkemelerce onandı. En son olarak Danıştay 14. Daire Başkanlığı Cide HES için “itiraz yolu kapalı olarak” bir daha Loç Vadisi’nde 10 farklı nedenden dolayı HES yapılması hukuka uygun değildir’  kararını verdi.