Akgöl Sazlıkları Üniversite ve Belediye İşbirliğiyle Canlandırılıyor

Tarım arazisi ve sıtma ile mücadele için 162 kilometrekarelik bölümü kurutulan Akgöl Kuş Cenneti sazlıklarının yeniden canlandırılması için üniversite ve belediye işbirliğiyle başlayan proje sürüyor. Konya’nın Ereğli ve Karaman’nın Ayrancı ilçeleri arasında kalan Akgöl sazlıkları, 20. yüzyılın ortalarına kadar Türkiye’nin en geniş 10 sulak alanından biri olarak gösteriliyordu. Bakanlar Kurulu tarafından 1995 yılında kuş cenneti […]

Tarım arazisi ve sıtma ile mücadele için 162 kilometrekarelik bölümü kurutulan Akgöl Kuş Cenneti sazlıklarının yeniden canlandırılması için üniversite ve belediye işbirliğiyle başlayan proje sürüyor.

Konya’nın Ereğli ve Karaman’nın Ayrancı ilçeleri arasında kalan Akgöl sazlıkları, 20. yüzyılın ortalarına kadar Türkiye’nin en geniş 10 sulak alanından biri olarak gösteriliyordu. Bakanlar Kurulu tarafından 1995 yılında kuş cenneti ve sit alanı ilan edilen Akgöl sazlıkları günümüzde ise sulak alan olmaktan çıkmış bir vaziyette. 250 çeşit kuşa üreme ve barınma olanağı sağlayan Akgöl, 1960’lı yıllara kadar 215 kilometrekarelik geniş bir alana yayılmışken 162 kilometrekarelik bölümü sıtma ile mücadele ve tarım toprağı elde etmek için kurutuldu. Akgöl sazlıkları hayat kaynağı olan Ayrancı ve İvriz dereleri üzerine yapılan barajlarla adeta kurumaya bırakılmıştı ve sadece yağmur ve kar sularından beslenir hale gelmişti. Ayrıca, sulak alana deşarj edilen atık suların etkisiyle su içerisinde yaşayan balık türleri de yok oldu, buna bağlı olarak balık türleriyle beslenen ak pelikanlar ve diğer bazı kuş türleri sahayı terk etti. Ereğli sazlıklarında 220 kadar kuş türü yaşadığı bilinirken, 2003 yılında yapılan sayımlarda bu sayının 38’lere kadar düştüğü belirlendi.

2013 yılında DSİ tarafından yapılan çalışmalarla, alanın çevirme göl mevkii kısmına yapılan dolgu sedde ile yaklaşık 3 bin 430 dekar daimi sulak alan oluşturuldu. Ayrıca Ereğli Akgöl Sazlıklarına yağış rejimine uygun olarak taşkınları önlemek maksadıyla 2014-2015-2016 yıllarında İvriz Barajı’ndan ve Ayrancı Barajından ise belirli miktarlarda su verildi. 2014 yılından itibaren iyileştirme çalışmaları etkisini göstererek, alanda yeniden sazlıklar oluşmaya başladı.

Ereğlili olan Prof Dr. Nebiye Kökbudak Musaoğlu önderliğinde İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesinden ekipler çalışmalar yapmak üzere bölgeye geldiler. Akgöl’ü canlandırmak için 2 yıllık bir proje olan Akgöl Projesi 15 Mart 2017’de başladı ve 15 Mart 2019’da da tamamlanması planlanıyor. Ereğli Belediyesi de başkanıyla birlikte bu projeye desteğini esirgemiyor.

Bugün bölgeden toprak örnekleri alan ekip, araştırmaları neticesinde Akgöl Sazlıklarını eski günlerine çevirme yolunda çalışmalara başladılar. Prof Dr. Nebiye Kökbudak Musaoğlu;  “Ayrıca Aksaray Üniversitesinden de bir ekip gelecek ve birlikte su numuneleri alacağız. Ereğli’nin atık suyunun arıtılarak bölgeye verilmesini sağlayacağız. Aynı zamanda üniversitemiz tarafından Akgöl’ün uydu görüntüleri kaydediliyor, biz de burada bununla ilgili ölçümler yapacağız. Oranın detaylı haritasını çıkaracağız. Umarım yapılan çalışmalar, verilen emekler sonuç verecek ve Akgöl’ün canlanmasına katkıda bulunacağız” dedi. Ereğli Belediye Başkanı  Özkan Özgüven de,  “Şu arazi çalışmalarıyla beraber ilk adım atılıyor, hayırlı olsun. Belediye olarak bu projenin destekçisi olacak ve her türlü katkıyı sağlayacağız. Akgöl’ün canlanması adına yapılması gereken ne varsa yapacağız” diyerek Akgöl’ü yeniden bir kuş cenneti haline getireceklerine söz verdi.