Malta’da İşçi Partisi Seçimi Kazandı: Adada Ekolojiyi Ne Bekliyor?

04 Haziran 2017
Dün gerçekleştirilen Malta genel seçimlerinin ardından İşçi Partisi lideri Joseph Muscat parlamentoda yemin etmeye hazırlanıyor. İşçi Partisi 40 yıl aradan sonra ikinci kez seçimi oy çoğunluğu ile kazanırken ekolojiyi nelerin beklediği merak konusu. Geçtiğimiz sene yayınlanan Panama Belgeleri ile ismi yolsuzluğa karışan ve Avrupa Parlamentosu’nun gündemini bir süre meşgul eden İşçi Partisi lideri Muscat, Malta’da […]

Dün gerçekleştirilen Malta genel seçimlerinin ardından İşçi Partisi lideri Joseph Muscat parlamentoda yemin etmeye hazırlanıyor. İşçi Partisi 40 yıl aradan sonra ikinci kez seçimi oy çoğunluğu ile kazanırken ekolojiyi nelerin beklediği merak konusu.

Geçtiğimiz sene yayınlanan Panama Belgeleri ile ismi yolsuzluğa karışan ve Avrupa Parlamentosu’nun gündemini bir süre meşgul eden İşçi Partisi lideri Muscat, Malta’da yürüttüğü seçim kampanyası sonucunda istediği sonucu elde etti. Seçimden önce tanıttığı 70 adaydan yalnızca %16’sının kadın olması eleştirilirken, gözler üst üste ikinci kez iktidara geçen İşçi Partisi’nin,  ekolojik önlemler ve koruma kararlarına çevrilmiş durumda.

Seçim öncesi 724 önerili bir seçim bildirgesi sunan partide 44 madde ile ekolojinin korunmasına yönelik vaatler geniş yer tutuyor.

Çevre Mahkemeleri Kurulacak

Son yıllarda inşaat endüstrisinin adada hızla yükselişe geçmesi, çevrecilerin endişelenmesine neden oldu. Her yıl ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık 3 katı kadar turist ağırlayan Akdeniz ülkesi, doğal güzellikleri ve tarihi ile büyük ilgi çekiyor.

İşçi Partisi’nin en önemli vaatlerinden biri, ekoloji suçları ile ilgili çevre mahkemelerinin kurulması. Bu mahkemeler kurulduğu takdirde çevre suçluları makul süre içerisinde yargılanacak.

İşçi Partisi, Sicilya ve Malta arasında doğalgaz boru hattı inşa etmeyi planladığını duyururken, adada temiz ve yenilebilir enerji için hane ve işletmelere hibe vermeyi sürdüreceğini de seçim vaatleri arasında belirtti. Diğer yandan ise petrol aramaktan vazgeçmeyeceğini de ekledi.

İklim değişikliği ile beraber yükselen deniz seviyesi temiz su kaynaklarını tehdit ederken, adanın yeni iktidarı, temiz su konusunda umudunu Avrupa Birliği’nden gelecek ödeneklere bağlamış durumda.

İktidarın vaatlerini yerine getirip getirmeyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

Malta Neresi?

Kaynak: The Telegraph

Güney Avrupa’da, Akdeniz’de bulunan Malta Cumhuriyeti Malta, Gozo ve Comino isimli 3 büyük adadan oluşuyor. Ada ülkesi, 1964 yılında Birleşik Krallık’tan ayrılarak bağımsızlığına kavuşuyor. Maltaca ve İngilizce olmak üzere iki resmi dili olan ülke, savaş dönemlerinde, coğrafi konumu sebebiyle askeri açıdan önemli bir yere sahipti. Bugün ise dil okulları ile birlikte anılan ülkenin UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki başkent Valetta dahil olmak üzere önemli bölgeleri koruma altında.