“Gençler bir yandan dünyayı diğer yandan ‘genç’ tanımını değiştiriyor”

Gençtir Dönüştürür oluşumu Türk Dil Kurumu’ndaki “genç” tanımında yer alan ifadelerin gençlerin “gelişimi eksik insan” olarak algılanmasına ve yorumlanmasına neden olduğu gerekçesiyle değiştirilmesini talep ediyor.   TDK sözlüğünde “Genç” sözcüğü tanımında aşağıdaki ifadeler yer almaktadır. Madde 2: “Gelişmesini tamamlamamış olan” Madde 4. “Zihin bakımından yeterince gelişmemiş” Madde 5: “Yeni gelişmekte olan…” Öğrenme yeteneği 3-10 yaşları arasında […]

Gençtir Dönüştürür oluşumu Türk Dil Kurumu’ndaki “genç” tanımında yer alan ifadelerin gençlerin “gelişimi eksik insan” olarak algılanmasına ve yorumlanmasına neden olduğu gerekçesiyle değiştirilmesini talep ediyor.

 

TDK sözlüğünde “Genç” sözcüğü tanımında aşağıdaki ifadeler yer almaktadır.

  • Madde 2: “Gelişmesini tamamlamamış olan”
  • Madde 4. “Zihin bakımından yeterince gelişmemiş”
  • Madde 5: “Yeni gelişmekte olan…”

Öğrenme yeteneği 3-10 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ancak ömür boyu devam eder.
Zeka, yaşamın ilk 10 yılında büyük bir gelişme kaydeder. Bu süre içinde en hızlı gelişme ilk 2 yılda gerçekleşir. 12 yaştan sonra zekanın hızında azalma olsa da gelişmeye devam eder.
Gelişmenin en üst düzeyine 14-18 yaşlar arasında varılır. Zihinsel güç, 30 yaşa kadar bu düzeyde kalır. Daha sonraki yaşlarda yeni malzeme öğrenmedeki başarı yavaş olarak azalmaya başlar.
ABD’de Virginia Üniversitesi tarafından yapılan ve sağlıkla ilgili bir internet sitesinde yayımlanan bir araştırmaya göre, en fonksiyonel ve mükemmel haline 22 yaşında ulaşan insan beyni, 27 yaşından itibaren ’’düşüşe geçmeye’’ başlıyor.

Yukarıdaki bilimsel açıklamalar dikkate alınarak TDK sözlüğünde yer alan “Genç” tanımındaki aşağıdaki ifadelerin çıkartılmasını talep etmekteyiz.

  • Madde 2: “Gelişmesini tamamlamamış olan”
  • Madde 4. “Zihin bakımından yeterince gelişmemiş”
  • Madde 5: “Yeni gelişmekte olan…”

Milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesi önerilirken,  TDK sözlüğünde “Gençlerin” tanımında yer alan ifadelerle gençlerin “geri zekalı”, “gelişimi eksik insan” olarak algılanmasına, yorumlanmasına yol açacak şekilde açıklanmasını biz aşağıda imzası olan yetişkinler ve gençler kabul etmiyoruz.
Bu talebimizi yaygınlaştırmak amacıyla change.org sayfasında başlattığımız imza kampanyasını ve bu talebi destekleyenlerin sayısını da izlemenizi rica ederiz.

TDK’da yer alan ifadelerin değiştirilmesi için kampanyaya katılan gençler #gençtirdönüştürür etiketi altında sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulunmaya devam ediyor.

 

Gençtir Dönüştürür hakkında detaylı bilgi için facebook.com/genctir.donusturur

Kampanya hakkında detaylı bilgi için change.org ve #gençtirdönüştürür