Olimpiyatçı kadınlar hakkında nasıl konuşulur kılavuzu

12 Ağustos 2016
Bu seneki Rio Olimpiyatları çoğu ülkenin medyası ve spor severler tarafından yakından takip ediliyor. İnsanlar olimpiyat oyunları kadar olimpiyatçıların kişisel özelliklerini de öğrenmeye hevesli. Fakat bu kişisel bilgilerin özellikle basında ve sosyal medyadaki sunumu cinsiyete göre fark gösteriyor. Kadın sporcular çoğunlukla yaşları, görünümleri ve medeni durumlarıyla tanıtılıyor. Amerikan vurucu Corey Codgell-Unrein’s bronz madalya kazandı. Basın […]

Bu seneki Rio Olimpiyatları çoğu ülkenin medyası ve spor severler tarafından yakından takip ediliyor. İnsanlar olimpiyat oyunları kadar olimpiyatçıların kişisel özelliklerini de öğrenmeye hevesli. Fakat bu kişisel bilgilerin özellikle basında ve sosyal medyadaki sunumu cinsiyete göre fark gösteriyor. Kadın sporcular çoğunlukla yaşları, görünümleri ve medeni durumlarıyla tanıtılıyor.

Amerikan vurucu Corey Codgell-Unrein’s bronz madalya kazandı. Basın ise Corey’in başarısından çok NFL oyuncusu olan kocası Mitch Unrein’e odaklanmış görünüyordu. The Chicago Tribune adlı Amerika’nın en büyüklerinden olan gazete kurumsal twitter hesabında “Bears’ın yan hakeminin karısı bugün Rio Olimpiyatları’nda bronz madalya kazandı” tweeti attı.

 

Bu tweet sosyal medyada konuşuldu ve eleştirildi.

Başka bir twitter kullanıcısı “Hey @chicagotribune tweetini düzelttim. (not: Belki haberinizde Corey’in başarısına odaklanırsınız?)” diyerek tweette “bir Bears yan hakeminin karısı” ifadesinin üzerini çizdi.

@SaltPotatoes adlı Twitter kullanıcısı ise haberi tersine çevirerek “Olimpiyatlarda madalya kazanan Corey Cogdell’in kocası Chicago Bears’da futbol oynuyor.” diye tweet attı.

 

Katinka Hosszu dünya yüzme rekorunu kırdı. Fakat NBC spor muhabiri Hosszu’nun kocasına dikkat çekti ve “İşte sorumlu bir adam” dedi.

Hosszu’nun kocası onun koçuydu ve karısının kazanması sırasında gösterdiği sevinç olimpiyatları takip eden insanların büyük ilgisini çekti.

Diğer yandan spor muhabirinin söylediklerine de tepki geldi.

@RachelEClement adlı Twitter kullanıcısı spor muhabirinin haberi veriş şekline şöyle tepki gösterdi “@DanHicksNBC kadınların kendi madalyalarından sorunlu olmadığını, övgülerin kocalarına ait olduğunu düşünüyor.#everydaysexism

Hosszu’nun harika başarısının ardından Dan Hick’sin kocasını tebrik etmesinden dolayı kimler rahatsız?

Başka bir NBC maç spikeri başarılı jimnastikçi Simone Biles ve takım arkadaşlarını “sanki bir alışveriş merkezinin ortasında dikiliyorlar” diyerek tarif etti.

Kadın olimpiyatçıların benzeri durumlara maruz kalmaya devam etmesi üzerine sosyal medyada kadın atletler hakkında nasıl konuşulması ve nasıl haber yapılması gerektiğine dair tartışmalar döndü. 1 Bu tartışmalardan yola çıkan bir kılavuz hazırladık.

  • Kadın sporcuların yaptıkları spor hakkında yaz!

YENİ HABER: (Kadın atletin ismi) bugün (yaptığı spor) yaptı. (Sporu tanımla) BİTTİ. Spor yazarlığı başarıldı!

  • Kadın atletlerden erkek atletlerden bahsettiğin gibi bahset. Örneğin sporlardaki alanları dışında cinsiyetlerinden bahsetme.
  • Kadın olimpiyatçılar hakkında haber yaparken onları eşleri, akrabaları, iş arkadaşları veya birlikte olduğu kişiler üzerinden tanımlama.
  • Kadın atletlerin makyajlarını, saç modellerini, kısa şortlarını, başörtülerini, sana şirret gelen surat ifadelerini, ses perdelerini, uyluk çevrelerini, medeni durumlarını ve yaşlarını tartışarak zaman kaybetme. Bunun yerine onların dayanıklılıklarının inanılmaz derecelerini ve hayatları boyunca kısıtlanarak ve disiplinli çalışarak geliştirdikleri yeteneklerini değerlendir.
  • Konuyla alakalı olduğu zaman cinsiyetten bahsedin. Örneğin kadın basketbol ve futbolundaki ücret farkı üzerinden cinsiyet ayrımcılığını konuşurken.

 

1- https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/aug/09/female-olympians-guide-gaffes-athletes-sports-makeup-shorts-marital-status-lindy-west?CMP=share_btn_fb

Etiketler