Türkiye’nin ilk vegan dostu kenti: Didim

10 Ağustos 2016
Yaşadığınız şehirde hiç et yenilmediğini ve hayvanların şiddete maruz kalmadığını düşünebiliyor musunuz? Dünyanın ilk etyemez bölgesi Palitana’dan vegan dostu olması kararlaştırılan Didim’e doğru uzanırsak bunun o kadar da zor olmadığını görebiliriz. Geçtiğimiz hafta Didim’in Türkiye’nin ilk vegan kenti olması ile ilgili haberleri medyada geniş yer buldu. Gelecek yıl Nisan ayında Didim’de düzenlenecek Vegan Vejetaryen Festivali’nde […]

Yaşadığınız şehirde hiç et yenilmediğini ve hayvanların şiddete maruz kalmadığını düşünebiliyor musunuz? Dünyanın ilk etyemez bölgesi Palitana’dan vegan dostu olması kararlaştırılan Didim’e doğru uzanırsak bunun o kadar da zor olmadığını görebiliriz.

Geçtiğimiz hafta Didim’in Türkiye’nin ilk vegan kenti olması ile ilgili haberleri medyada geniş yer buldu. Gelecek yıl Nisan ayında Didim’de düzenlenecek Vegan Vejetaryen Festivali’nde yöresel mutfaktan gıdalar servis edilecek, otel ve restoranların menülerine vegan yemekler eklenecek. Bunun yanı sıra etkinlikler süresince ilçenin tarihi ve turistik yerlerinin tanıtılması da amaçlanıyor.

didim

Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği ile iletişime geçen Didim Belediyesi, Didim’in dünyanın ikinci Türkiye’nin ilk Vegan Kenti ilan edilmesi konusunda çalışmalar yürütecek. Diğer yandan iş yerleri, dünyada “Meatless Monday” olarak bilinen etsiz pazartesi hareketine dahil olması için teşvik edilecek.

Vegan Kent gerçekten vegan mı?

Vegan Kent deyince akla hayvan hakları konusunda taviz vermeyen, şiddetsiz bir bölgenin gelmesi çok doğal. Oysa gerçekte karşımıza çıkacak olan tam anlamıyla “vegan dostu kent”. Didim’den önce dünyada resmi olarak kendini vegan dostu ilan eden ilk şehir ise Mart ayında Barcelona oldu.

Peki, dünyada hayvanlara şiddeti yasal olarak ortadan kaldıran bir şehir var mı?

Hindistan’daki Palitana 2014 yılında dünyanın et yenilmeyen ilk yasal bölgesi ilan edildi. Şiddetsizliği savunan Jain keşişlerinin hayvan katliamına karşı açlık grevi yapması üzerine yerel yönetim tarafından alınan kararda kentte et ve yumurta satışı yasaklandı. Her ne kadar bölgedeki Müslümanlar bunun ayrımcılık anlamına geldiğini belirtse de Jain keşişleri Palitana’nın kendileri için kutsal olduğunu hatırlatıyor. Bölgedeki kasaplara ne olacak sorusu ise yanıtını buldu bile. Kasapların iş değiştirmesi için onlara tazminat ödenecek.

Dünyanın vegan dostu kentleri

Vegan dostu kentler çoğunlukla sadece – ve maalesef – beslenme temelli olarak değerlendiriliyor. Dünya çapında öne çıkan vegan dostu kentler ise şöyle:

Portland, Oregon: Birçok blog yazarı ve ABDli vegan, Portland’ın “en vegan kent” olduğu konusunda hemfikir. Vegan bardan restorana, marketten dövme stüdyosuna kadar şehirde birçok vegan mekan bulunuyor.

oregon

Taipei: Yerel nüfusun yaklaşık %15’inin et yemediği Taipei, restoran ve marketleriyle vegan dostu kentlerden biri. Bu durumda Budizm’in etkisini de unutmamak gerek.

taipai

Toronto: Kuzey Amerika’nın en büyük vegan festivalinin gerçekleştirildiği Toronto da kafe ve fırınları ile vegan dostu.

toronto

Berlin: Barcelona’nın aksine Berlin, Avrupa’nın en vegan dostu kenti olarak biliniyor.

berlin

New York City: New York, Amerika’nın doğu sahilinin en çok vegan seçeneğe sahip şehri olarak listede yerini alıyor.

Manhattan skyline panorama, New York City

Tel Aviv: Dünyanın en büyük vegan festivaline ev sahipliği yapan Tel Aviv şaşırtıcı olmayan bir şekilde vegan dostu şehirlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

tel aviv

Londra: Bir vegan dostu şehir de Büyük Britanya’dan. Şehirde vegan kafe ve restoranların sayısı hızla artıyor.

londra

 

Etiketler