107 saniyede Dünya’nın son 30 günü

28 Temmuz 2016
Geçtiğimiz 30 gün içerisinde Dünya, oldukça sarsıcı ve travmatik olaylara sahne oldu. The Guardian gazetesi Dünya’nın son 30 gününü hazırladığı 107 saniyelik video ile özetliyor.   Brexıt 23 Haziran 2016 tarihinde Birleşik Krallık’ta yapılan Brexit referandumu oylaması sonucu Avrupa Birliği’nden ayrılık kararı çıktı. Birleşik Krallığın %52’si (17.4 milyon kişi) ayrılmak istediğini söylerken %48’i (16.1 milyon […]

Geçtiğimiz 30 gün içerisinde Dünya, oldukça sarsıcı ve travmatik olaylara sahne oldu. The Guardian gazetesi Dünya’nın son 30 gününü hazırladığı 107 saniyelik video ile özetliyor.

 

brexit

Brexıt

23 Haziran 2016 tarihinde Birleşik Krallık’ta yapılan Brexit referandumu oylaması sonucu Avrupa Birliği’nden ayrılık kararı çıktı. Birleşik Krallığın %52’si (17.4 milyon kişi) ayrılmak istediğini söylerken %48’i (16.1 milyon kişi) kalmak istedi.

ataturk-havalimani

İstanbul Atatürk Havaalanı saldırısı

28 Haziran 2016’da saat 21.22’de Atatürk Havalimanı’nda silahlı ve bombalı intihar saldırısı gerçekleşti. Üç saldırgan dış hatlar terminalinde önce uzun namlulu silahlarla etrafa ateş açtı, ardından da üzerlerindeki bombaları patlattı. Saldırı sonucu en az 42 kişi hayatını kaybetti, 239 kişi yaralandı.

bagdat

Bağdat’ın bombalanması

3 Temmuz 2016 tarihinde Irak’ın başkenti Bağdat Karrada Dahil Bölgesi’ne birden fazla bombalı intihar saldırısı düzenlendi. Dört farklı noktada düzenlenen saldırılar sonucu 300’den fazla insan hayatını kaybetti, 246’nın üzerinde insan da yaralandı.

chilcot

Chılcot Raporu

6 Temmuz 2016’da Irak Savaşı’nın ardından hazırlanmış en kapsamlı rapor olan Chilcot Raporu yayınlandı. Hazırlanması 7 yıl süren ve 12 ciltten oluşan rapor emekli bürokrat John Chilcot tarafından Londra’da yayınlandı.

alton-sterling

Alton Sterlıng’in vurulması

5 Temmuz 2016’da Amerika’nın Louisiana eyaletinin başkenti Baton Rouge şehrinde 37 yaşındaki siyahi Alton Sterling Baton Rouge polisi tarafından vurularak öldürüldü. Medyada çıkan görüntülere göre iki Baton Rouge polisinin hali hazırda yere yatırdıkları Alton Sterling’e birkaç kez ateş ederek öldürdüğü görülüyor. Olay Baton Rouge’da insan hakları protestolarının başlamasına sebep oldu.

philando-castile

Phılando Castıle’in vurulması

6 Temmuz 2016 günü ise bu sefer Amerika’nın Minnesota eyaletinde Philando Castile Minnesota polisi Jeronimo Yanez tarafından vurularak öldürüldü. Kız arkadaşı ve kız arkadaşının dört yaşındaki kızıyla birlikte araba ile seyahat halinde olan Castile, polis memuru Yanez tarafından kenara çekildi. Polis memuru Castile’den ehliyet ve ruhsat istedi, bunun üzerine Castile polis memuruna yanlarında ateşli silah bulundurdukları bilgisini verdi. Bunun üzerine Castile, ehliyet ve ruhsatını çıkarmak üzere cebine hamle yaptığı sırada Yanez tarafından dört veya beş el ateş ederek vuruldu. Vurulmanın hemen ardından Castile’in kız arkadaşı Diamond Reynolds Facebook üzerinden canlı yayına başladı ve olayın nasıl gerçekleştiğini anlattı. Vurulmasının ardından hastaneye kaldırılan Castile hastanede hayatını kaybetti.

dallas-polis

Dallas polislerinin vurularak öldürülmesi

7 Temmuz 2016 tarihinde Alton Sterling ve Philando Castile isimli iki siyahinin polis tarafından öldürülmesi üzerine Dallas’ta polisleri protesto etmek amacıyla düzenlenen “Black Lives Matter” (Siyahların hayatları önemlidir) eyleminde keskin nişancılar, polisleri üçgene alacak şekilde konumlanarak 11 polise ateş açtı. Beş polis memuru hayatını kaybederken altı polis ve bir sivil yaralandı.

oscar-pistorius

Oscar Pıstorıus’un mahkum edilmesi

6 Temmuz 2016’da Olimpiyatlara katılan ilk paralimpik atlet olarak tarihe geçen ve kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ı öldürmekten suçlu bulunan Güney Afrikalı sporcu Oscar Pistorius, 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Güney Afrika’nın Pretoria kentinde görülen davada hâkim Thokozile Masipa, ünlü sporcuyu, kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ı öldürmekten 6 yıl hapse mahkûm etti. Masipa, 15 yıl hapis cezasına çarptırılması beklenen Pistorius’a daha az ceza verilmesinde, “azımsanmayacak ve ikna edici” koşulların olduğunu açıkladı.

fransa-nice

Bastılle Günü saldırısı

14 Temmuz 2016’da Fransa, Nice kentinde Ulusal Gün (Bastille Day) kutlamaları sırasında gerçekleşen terör saldırısıyla sarsıldı. Yerel saat ile 23.30 sularında havai fişeklerin atıldığı sırada kent merkezine kamyonla giren saldırgan araç ile kalabalığın arasına girdi. Saldırgan aracı 2 kilometre boyunca sürdü ve ardından polis tarafından vurularak öldürüldü. Araçta önemli miktarda bomba, mühimmat ve silah ele geçirildi. Saldırıda en az 84 kişi hayatını kaybetti, 308 kişi de yaralandı.

darbe-girisimi

Türkiye’nin başarısız darbe girişimi

15 Temmuz 2016 Cuma akşamı Türkiye, ‘2016 Türkiye askeri darbe girişimi’ ya da darbecilerin verdiği adıyla ‘Yurtta Sulh Harekatı’, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen askeri darbe teşebbüsüne şahit oldu. Türk Silahlı Kuvvetlerinin resmi internet sitesi ve TRT’de yayınlanan bildiride ordunun yönetime el koyduğu ifade edilerek ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı. İstanbul’daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün jandarma tarafından kapatılması ile başlayan süreçte, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve yaklaşık 50 kadar milletvekilinin mecliste bulunduğu sırada F-16 savaş uçakları meclis üzerinde uçuş yaparak parlamentoyu dört kez bombaladı. Ankara’nın Beştepe semtinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na bombalama girişiminde bulunulsa da başarılı olunamadı, Muğla’nın Marmaris ilçesinde bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı suikast girişiminde bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve Jandarma Kuvvetleri Komutanı Galip Mendi darbeyi gerçekleştiren askerler tarafından rehin alındı.

Gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirdiği konuşmada darbecilere hiçbir şekilde imkan tanınmayacağını ifade ederek halkı darbeye tepki göstermek için sokağa çıkmaya davet etti. Çağrının ardından, Türkiye’nin birçok ilinde darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlendi. 16 Temmuz sabahı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda darbe girişimi bastırıldı ve askerler silahları ile birlikte teslim oldu. Olaylar sonucunda 104’ü darbe yanlısı asker olmak üzere 300’den fazla kişi hayatını kaybetti, 1491 kişi yaralandı, farklı rütbelerden 8036 asker gözaltına alındı.

donald-trump

Donald Trump’ın adaylığı

22 Temmuz 2016 akşamı milyarder iş adamı Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin ulusal kongresinde gerçekleşen oylamada gerekli desteği alarak, ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti’nin resmi başkan adayı oldu. ABD’nin Cleveland kentinde yapılan parti kongresinde konuşan Donald Trump, ülkenin karanlık ve zor günlerden geçtiğini belirterek, “Bu ülkenin çok çalışan ve sesi duyulmayan, unutulmuş erkek ve kadınları; sizin sesiniz olmaya geldim,” ifadelerini kullandı.

euro-2016-final

Euro 2016

10 Temmuz 2016 akşamı tüm dünya gözlerini tek bir olaya çevirdi; Euro 2016 Finali. Fransa’nın ev sahipliği yaptığı ve 10 Haziran’da başlayan turnuvanın final maçı Fransa’nın Saint-Denis şehrinde bulunan Stade de France’da Portekiz ve Fransa arasında oynandı. Normal süresi 0-0 sona eren karşılaşmada Portekiz, Eder’in 109. dakikada attığı tek golle Avrupa Şampiyonluğu’na uzandı.

theresa-may

İngiltere’nin yeni başbakanı

13 Temmuz 2016’da Theresa May, Birleşik Krallık’ın 76’ncı ve 2’nci kadın Başbakanı oldu. İngiltere’de iki kadın adayın yarıştığı başbakanlık koltuğu için Andrea Leadsom’ın çekileceğini açıklamasının ardından, İçişleri Bakanı Theresa May’in ülkenin yeni başbakanı olacağı kesinleşmişti. May, İngiltere tarihinin ikinci kadın başbakanı oldu. İngiltere’nin ilk ve son kadın başbakanı, 1979-1990 yılları arasında görev yapan “Demir Leydi” lakaplı Margaret Thatcher idi.

Video Kaynak: The Guardian

Etiketler