Geri dönüşüm işçilerinin sesi

03 Şubat 2016
‘Atık kağıt işçileri’ olarak adlandırılan geri dönüşüm işçilerine destek olmak, seslerini duyurabilmek amacıyla sosyal medyada hesap açan grup, kurulacak Geri Dönüşüm Derneği’ne de destek bekliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisanslı firmalara kağıt toplayıcılarından atık kağıt alınmasını yasaklamasının yankıları sürerken, bu işçilerin seslerini duyurabilmek amacıyla sosyal medyada hesap açan bir grup, kurulacak Geri Dönüşüm Derneği için […]

‘Atık kağıt işçileri’ olarak adlandırılan geri dönüşüm işçilerine destek olmak, seslerini duyurabilmek amacıyla sosyal medyada hesap açan grup, kurulacak Geri Dönüşüm Derneği’ne de destek bekliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisanslı firmalara kağıt toplayıcılarından atık kağıt alınmasını yasaklamasının yankıları sürerken, bu işçilerin seslerini duyurabilmek amacıyla sosyal medyada hesap açan bir grup, kurulacak Geri Dönüşüm Derneği için çalışmaya başladı.

“Geri dönüşüm işçilerinin barınma problemlerinden işçileşmeye ya da işçi olabilme sürecine uzanan bir yolda, yeni kurulacak olan Geri Dönüşüm İşçileri Derneğimize dostlarımızın her kesimden ayrımsız olarak katkılarını bekleriz” diyen grup, takipçi sayılarının kısa sürede 2500’ü aşmasını da sevinçle karşılayarak, ‘zor zamanlarında desteklerini esirgemeyenlere’ teşekkür etti.

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu ve atık kâğıt toplama işçisi ‘Mehmet Amca’, CNN Türk’te Her Şey programına katılarak, yaşadıkları sorunları anlattılar.

https://youtu.be/T2qoakXlY9A

SURİYELİLERİN DE KATILIMIYLA SAYILARI ÇOK ARTTI

DHA’nın haberine göre, sokaklardan katı atık toplayan kişilerin sayısı, Suriyelilerin de katılmasıyla hızla artınca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, 2005 yılında bu konuyla ilgili yaptığı düzenlemeye göre, kayıt altında olmayan kişilerden atık malzeme alan işyerlerine 140 bin TL para cezaları uygulanacağını belirtti. Ancak, bu gelişmeyi fırsata çevirenler de oldu. Kağıtları kaçak olarak alan bazı işyerlerinin, artık kilogramda 25 kuruş yerine 15 kuruş ödediği ileri sürüldü.

MİLYONLAR AÇ KALACAK

Bostancı’da atık kâğıt deposu sahibi Ahmet D. de Birgün Gazetesi’ne verdiği röportajda, 16 yaşında kâğıt işçiliğine başladığını, 2 ay önce söz konusu depoyu açtığını ve 15 işçi çalıştırdığını anlatarak şöyle dedi: ‘’Bu yeni çıkan yasa ile fabrikalar da kapandı. Bunları kimse söylemiyor. Mesela bizim bu çevrede kâğıtları sattığımız fabrikalar kapandı. Bakın almıyorlar demiyorum, fabrikayı kapattılar. Çünkü para etmiyor. Böyle olunca diğer fabrikalara götürüyoruz, onlar da mecbur olduğumuzu bildiği için daha ucuza alıyorlar. Ben bu depoya 2 bin lira kira ödüyorum. Çalışanlarımın maaşlarını mı vereyim, kirayı mı ödeyeyim? Bu depoda 15 kişi çalışıyor. Bu 15 kişi ortalama 10 kişilik ailesine bakıyor. Bu da 150 kişinin mağdur olması demek. Türkiye’de bu işi yapan 500 bin çalışan var deniyor. Bu milyonların aç kalması demek.

Atık kağıt işçi ve emekçileri için açılan sayfayı görmek için tıklayınız.

Kaynak BBC Türkçe