TGC Başkanı: ‘Özellikle güneydoğudaki meslektaşlarımız baskı altında, destek olmaya çalışıyoruz’

23 Ekim 2015
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Türkiye Temsilciliği ile birlikte düzenlediği “Gazetecilikte Özeleştiri ve Yerel Gazetelerin Karşılaştığı Zorluklar” başlıklı 11. Alman-Türk Yerel Gazetecilik Semineri,  Cağaloğlu’nda bulunan TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda başladı. Toplantıda gazeteciliğin geleceği ve özellikle online gazeteciliğin yazılı basını nasıl etkilediği üzerinde durulacak.   Seminere; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, […]

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Türkiye Temsilciliği ile birlikte düzenlediği “Gazetecilikte Özeleştiri ve Yerel Gazetelerin Karşılaştığı Zorluklar” başlıklı 11. Alman-Türk Yerel Gazetecilik Semineri,  Cağaloğlu’nda bulunan TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda başladı. Toplantıda gazeteciliğin geleceği ve özellikle online gazeteciliğin yazılı basını nasıl etkilediği üzerinde durulacak.

 

Seminere; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Türkiye Temsilcisi Dr. Colin Dürkop,  Konrad  Adenauer Stiftung Gazetecileri Destekleme Birimi Başkanı Dr. Marcus Nicolini’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.

 

‘İLERİYE UMUTLA BAKMAK BİZİM GÖREVİMİZ’

Seminerin sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendi. Seminer; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (TGC) Turgay Olcayto, Konrad Adenauer Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi (KAS) Dr. Colin Dürkop,  Konrad  Adenauer Stiftung Gazetecileri Destekleme Birimi Başkanı Dr. Marcus Nicolini’nin açılış konuşmalarıyla başladı. Turgay Olcayto, şunları söyledi:

“Türkiye’de gazetecilik çok zorlu bir dönemlerinden geçiyor. Yerel basın da bu zorlukları daha fazla hissediyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çalışan arkadaşlarımız büyük baskılarla karşılaşıyor. Biz de burada elimizden geldiğince onlara yardımcı olmaya çabalıyoruz. Onlarla ilişkilerimizi kesmemeye, onlara destek verme uğraşı içindeyiz. Acılı günler geçirdik ama ileriye umutla bakmak bizim görevimiz. Her zaman yinelediğim gibi birtakım aksaklıklar, gazeteciyi zorlayan siyasi anlaşmazlıklar bir gün gelip geçer, gazetecilik hep kalır. Gazetecilik içinde bu dayanışmayı sağlayabilmeliyiz.”

KAS ile birlikte yürüttükleri yerel basına yönelik seminerlerin, ödül törenlerinin yavaş yavaş meyvesini vermeye başladığını belirten Olcayto, “İlk başladığımız günlerde çok değişik bir yerel basın vardı. Şimdi sosyal medyada kendini kanıtlayan bir yerel basın var. İlk seminere başladığımız zaman seminerlerde bize ‘Makine verecekler mi? Gazeteleri nerede basacağız?’ gibi sorular soruyorlardı. Ama şimdi Anadolu’da resmi ilanlara bile gereksinim duymadan gazete çıkarabilen meslektaşlarımız var.  İstanbul’da daha çok etik ilkelere uyan meslektaşlarımız var. Biz de bundan çok mutlu oluyoruz. TGC –KAS işbirliğinin daha da olumlu sonuçlara yol açacağına inanıyorum. Bunun için elimizden geleni yapacağız” dedi.

‘GAZETECİLİKTE ÖZ ELEŞTİRİ ÇOK HASSAS BİR KONU’

Konrad Adenauer  Stiftung Derneği (KAS) Türkiye Temsilcisi Dr. Colin Dürkop ise şunları dile getirdi: “Türkiye’de önümüzdeki hafta seçimler olacak. Türkiye’de gazeteciliğin içinde bulunduğu duruma bakıldığında;  son derece ‘zor bir dönemden’ geçildiğini görüyoruz. Gazetecilikte ‘özeleştiri’ kavramı çok hassas bir konu. Yerel gazetecilerin karşılaştığı çok çeşitli zorluklar var. Türkiye bu zorluklar açısından da çok zor bir dönemden geçiyor ve geçmekte.”