UHİM’den Avrupa’da yükselen ayrımcılık raporu

15 Ekim 2015
Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM), “Avrupa’da Yükselen Ayrımcılık: Nefret, İslamofobi ve Irkçılık” raporu hazırladı. Bugün Avrupa’ya kıta dışından göç etmiş, başta Müslümanlar olmak üzere, farklı din, dil ve ırktan milyonlarca insan bulunuyor. Çeşitli gerekçelerle yaşadıkları topraklardan ayrılan bu insanlar acaba neden buradalar? Yüzlerce yıldır milyonlarca insan neden vatanını terk ediyor? Bu göç dalgaları yalnızca […]

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM), “Avrupa’da Yükselen Ayrımcılık: Nefret, İslamofobi ve Irkçılık” raporu hazırladı.

Bugün Avrupa’ya kıta dışından göç etmiş, başta Müslümanlar olmak üzere, farklı din, dil ve ırktan milyonlarca insan bulunuyor. Çeşitli gerekçelerle yaşadıkları topraklardan ayrılan bu insanlar acaba neden buradalar? Yüzlerce yıldır milyonlarca insan neden vatanını terk ediyor? Bu göç dalgaları yalnızca ekonomik nedenlerle açıklanabilir mi? Yoksa bu süreci tetikleyen başka etkenler mi var? Varsa Avrupa’nın bunda payı ne kadar? Bugün de başta Afrika ve Ortadoğu olmak üzere, dünya üzerinde yaşanan kaos ortamı, yeni göç dalgalarına zemin hazırlayıcı bir rol üstlenecek mi?

Peki, göçmenler Avrupa’da nasıl muamele görüyorlar? Her şeyden önce can ve mal güvenlikleri sağlanıyor mu? Yaşadıkları ülkelerin vatandaşı olduklarında, diğer vatandaşlarla eşit haklara sahip oluyorlar mı? Yeterli siyasi temsile sahipler mi? Eğitim imkanlarından eşit ölçüde faydalanabiliyorlar mı? Bilgi ve becerileri ölçeğinde istihdam edilebiliyorlar mı? İnançlarını özgürce yaşayabiliyor, düşüncelerini dile getirebiliyorlar mı? Dini ve kültürel farklılıklarını yaşamalarına izin veriliyor mu? Sosyal, siyasal, kültürel hayatta ayrımcılığa maruz kalıyorlar mı?

İşte bu ve benzeri soruların peşine düşen UHİM, pek çok Avrupa ülkesine ziyaretler gerçekleştirerek, siyasiler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve göçmenlerle görüşerek bir rapor hazırladı. Ayrıca konuyla ilgili çeşitli kurumlar tarafından daha önce yayımlanmış uluslararası pek çok rapordan, ulusal ve uluslararası medyada yer alan haberlerden yararlandı.

“Avrupa’da Yükselen Ayrımcılık” başlıklı raporun temel hedefi nefret, islamofobi ve ırkçılık bağlamında Avrupa’da yaşayan göçmenlerin karşı karşıya kaldığı süreçleri irdelemek ve tartışmaya açmak. UHİM, “Bugün var olan sorunların gelecekte yaşanmaması, sorunlara yol açan sebepleri ortadan kaldırmakla mümkün olacaktır. Raporumuzun bu doğrultuda atılacak adımlara yardımcı olmasını temenni ediyoruz” diyor.

Rapora aşağıdaki başlıktan ulaşabilirsiniz.

AVRUPADAYUKSELENAYRIMCILIK

KaynakFurkan Haber