Buse için adalet, hepimiz için adalet!

08 Ekim 2015
Polis şiddetine maruz kaldıktan sonra hakkında dava açılan ve hapis cezası alan Pembe Hayat Başkanı Buse Kılıçkaya, Yargıtay’ın hapis kararını bozmasının ardından 13 Ekim’de yeniden adalet arayacak. Pembe Hayat LGBT Dayanışma Derneği, kurucu üyeleri ve şu anki başkanları Buse Kılıçkaya’nın “görevi yaptırmamak için direnme”, “görevli memura hakaret” ve “kamu malına zarar” iddialarıyla yargılandığı davaya katılım çağrısı […]

Polis şiddetine maruz kaldıktan sonra hakkında dava açılan ve hapis cezası alan Pembe Hayat Başkanı Buse Kılıçkaya, Yargıtay’ın hapis kararını bozmasının ardından 13 Ekim’de yeniden adalet arayacak.

Pembe Hayat LGBT Dayanışma Derneği, kurucu üyeleri ve şu anki başkanları Buse Kılıçkaya’nın “görevi yaptırmamak için direnme”, “görevli memura hakaret” ve “kamu malına zarar” iddialarıyla yargılandığı davaya katılım çağrısı yaptı.

“Buse için adalet, hepimiz için adalet” diyerek kampanya başlatan dernek, Kılıçkaya ve beraberindeki trans insan hakları savunucularının 2010 yılında polis şiddetine maruz kaldığını ancak polisler hakkında suç duyurusunun işleme konulmadığını belirtti.

DAVAYI SAHİPLENME ÇAĞRISI

Dernek, Kılıçkaya’nın başvurusu sonuçsuz kalırken polislerin açtığı davadan yargılandığını belirterek trans insan hakları savunucularına hapis cezası verildiğini hatırlattı ve herkesi davayı sahiplenmeye çağırdı. Yargıtay’ın bozduğu hapis cezası kararının ardından Kılıçkaya, 13 Ekim 2015 günü saat 10.00da Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde adalet arayacak.

NE OLMUŞTU?

Aralarında Buse Kılıçkaya’nın da olduğu Pembe Hayat Derneği kurucu üyesi üç trans insan hakları savunucusu 19 Haziran 2010’da, Esat Polis Karakolu’na bağlı polisler tarafından, araçlarının içerisinde seyir halindeyken hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeden gözaltına alınmak istendi. Polisler trans aktivistleri darp ederek karakola götürdü.

Şiddete ve hakarete maruz kalan trans insan hakları savunucularının saldırgan polisler hakkında ilgili savcılığa yapmış oldukları suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı verildi. Şiddeti uygulayan polislerin yapmış oldukları suç duyurusu ise sonuç verdi. Savcılık tarafından üç insan hakları savunucusu hakkında “görevi yaptırmamak için direnme”, “görevli memura hakaret” ve “kamu malına zarar” iddiasıyla kamu davası açıldı.

YARGITAY KARARI BOZDU

Dava sonucunda Pembe Hayat Derneği Başkanı Buse Kılıçkaya hakkında “görevli memura direnme” suçundan 5 ay hapis cezası, diğer iki aktivist ise sırasıyla 6 ay ve 1 yıl 6 ay hapis cezasına hükmedildi.

Diğer aktivistler hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilirken Buse Kılıçkaya hakkında cezanın infaz edilmesine karar verildi. Karar Buse Kılıçkaya tarafından temyiz edildi. Ancak Yargıtay yerel mahkemenin kararını bozdu. Kılıçkaya’nın adalet aradığı davanın ilk duruşması 13 Ekim‘de Ankara 15. Asliye Ceza Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.