BM “Irk Ayrımcılığı” Türkiye Raporunu görüşecek

07 Ekim 2015
Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığına Karşı Komitesi, Türkiye’ye yönelik raporunu 28 Kasım – 11 Aralık 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan oturumda ele alacak. BM üyesi olan ve ‘Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’ni onaylayan ülkeler her iki yılda bir komiteye rapor sunuyorlar. Türkiye ilk raporunu sözleşmeyi onayladıktan 6 yıl sonra 2009 yılında, ikinci raporunu ise […]

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığına Karşı Komitesi, Türkiye’ye yönelik raporunu 28 Kasım – 11 Aralık 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan oturumda ele alacak.

BM üyesi olan ve ‘Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’ni onaylayan ülkeler her iki yılda bir komiteye rapor sunuyorlar.

Türkiye ilk raporunu sözleşmeyi onayladıktan 6 yıl sonra 2009 yılında, ikinci raporunu ise 10 Şubat 2014 tarihinde vermişti. Rapor BM Irk Ayrımcılığına Karşı Komite’nin web sitesinde yayınlandı.

Komite raporunu sunmadan önce ‘Sivil Toplum Kuruluşları’nın da bilgisine başvuruyor.

Türkiye raporu görüşülmeden önce alternatif/gölge rapor hazırlayan hükümet dışı kuruluşlar raporlarını sözlü olarak da Cenevre’de (İsviçre) Komite ile paylaşabilecekler.

Komite, hükümet dışı kuruluşların sunacağı alternatif/gölge raporların güvenilir ve olabildiğince nesnel, taraf devletin raporunda kullanılan sistematiğe uyumlu olmasını tavsiye ediyor. Yerel, ulusal ve uluslararası hükümet dışı kuruluşların tek tek rapor hazırlamasından ziyade mümkün olduğunca koalisyon oluşturarak rapor sunmalarını teşvik ediyor.

Bu sürece katılmak isteyen hükümet dışı kuruluşların raporlarını ingilizce hazırlamaları ve 2 Kasım 2015 tarihinden önce elektronik kopya olarak ve Komite üyelerine dağıtılmak üzere posta yoluyla aşağıdaki adreslere göndermeleri gerekiyor. Komite sekreteryasının e-posta adresi: cerd@ohchr.org

Komite’nin posta adresi:

8-14 Avenue de la Paix

CH 1211 Cenevre 10 – İsviçre

Etiketler