Kadıköy’de Yeryüzü Sofrası

13 Mayıs 2019
Her yıl Ramazan ayında lüks ve gösterişli iftar sofralarına karşı insanların bir araya gelerek düzenledikleri Yeryüzü Sofrası bu kez Kadıköy’de kuruldu.

Kadıköy Bahariye Caddesi üzerinde kurulan Yeryüzü Sofrası’na gelenler zengin, fakir ayrımı olmadan iftar yapmanın çok büyük  mutluluk verdiğini söyleyerek, bu tür iftarların çoğalmasını istediklerini belirtti. Bir arada olmanın önemine vurgu yapan bir diğer Yeryüzü Sofrası gönüllüsü şunları söyledi: “Geçen gün Taksim’de düzenlenmek istenen Yeryüzü Sofrası’nda polis insanları yerlerde sürükledi. Herhangi bir suç yok, saldırabilecekleri bir gerekçe yok ama 60 yaşındaki İhsan Hocayı yerlerde sürüklediler. Benim 3 çocuğum var çocuklarımı evde bıraktım. Evim buraya uzak olmasına rağmen bugün dayanışmak için buraya geldim.”

Eliaçık: “Birçok Yerde Yeryüzü Sofrası’nı Kuracağız”

Yazar İhsan Eliaçık, Yeryüzü Sofrası’nın 2011 yılında lüks iftarlara karşı protesto mahiyetinde doğduğunu belirtti. Eliaçık, “Sponsorsuz, hiyerarşisiz, flamasız, bayraksız ve herhangi bir sınır konulmadan insanlarla bir araya geliyor. İnananlarla inanmayanların, oruç tutanlarla tutmayanların aynı şekilde oturduğu bir sofra olma özelliği var. Yere örtülerimizi seriyoruz, insanlar evden getirdikleri yiyecekleri orada bulunan herkesle paylaşıyorlar. Ve karşılıklı olarak iftarlarını açıyorlar. Peynirle, hurmayla, suyla birkaç sebze ile oruçlarını açarak Ramazan’ın esas anlamı ve ruhu üzerinden bir mesaj vermiş oluyorlar.” dedi.

Taksim’deki Yeryüzü Sofrası’na yönelik polis müdahalesini değerlendiren Eliaçık, “Her yıl Ramazan’ın ilk günü Galatasaray Lisesi’nin önünde düzenleniyordu. Yeryüzü Sofraları dokuz yıldır düzenleniyor ama yedi yıldan beri Galatasaray Lisesi’nin önündeydi. Bu yıl orada her türlü gösteri ve etkinlik yasaklandığı için bize de yaptırmak istemediler. Sadece iftar edip daha sonra dağılacağımızı söylememize rağmen izin vermediler. Zorla 8 kişiyi gözaltına aldılar. İftar açmak dışında bir amacımızın olmadığını söylesek de aldırış etmediler ve Yeryüzü Sofrası’na engel oldular. Ama yine İstanbul’un birçok yerinde Yeryüzü Sofralarını kuracağız. İnsanlar bulundukları yerlere çağırdıkça gideceğiz ki zaten bu sofraları halkımız yapıyor. Biz de gidip iştirak ediyoruz.” diye ifade etti.