‘Senin Gözünden Sur’ Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı

Üniversitede öğrenci olan Diyarbakırlı gençler tarafından temeli 2015’te atılan ve bugüne kadar çocuklara ve gençlere yönelik çeşitli etkinliklere imza atan Umutla Bakanlar Topluluğu’nun Diyarbakır’ın tanıtımına katkı amacıyla düzenlediği şiir ve fotoğraf yarışması sona erdi.

Geçtiğimiz Temmuz ayında hikayelerini Sivil Sayfalar’a taşıdığımız Umutla Bakanlar Topluluğu’nun düzenlediği “Senin Gözünden Sur” fotoğraf yarışması, kazanan fotoğrafçılara ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Seyyidhan Kömürcü, Tuba Karaaslan ve Cihan Ülsen’in jürisinde yer aldığı şiir yarışmasında ödüle değer eser olmadığı açıklanırken, Mahmut Bozarslan, Fatih Tuğrul ve Sertaç Kayar’ın jüride yer aldığı “Senin Gözünden Sur” fotoğraf yarışmasının ödülleri sahiplerine verildi. 93 kişinin 200’den fazla fotoğrafla başvurduğu yarışmada Muhammed Burak Çiçek birincilik ödülünü alırken Mehmet Sümer ikinci ve Şivan Görer de üçüncülük ödülünü aldı.

Sivil Sayfalar’ın sorularını cevaplayan Umutla Bakanlar Topluluğu Üyesi Fatma Nur Arslan, şiir ve fotoğraf yarışmalarını gençleri fotoğraf sanatına ve edebiyata teşvik etmek için düzenlediklerini söyledi. Yarışmaya ciddi sayıda başvuru aldıklarını söyleyen Fatma Nur, “Diyarbakır’ın tanıtımı da bizim için önemliydi. Bu sebeple Diyarbakır ve Sur’u konu olarak belirledik, bizim için çok güzel bir tecrübe oldu” açıklamasında bulundu.

Şiir yarışmasında ödüle değer eser olmayışını, yarışmanın Ahmed Arif gibi bir ustanın anısına düzenlenmesinden dolayı jürinin nitelik arayışına bağlayan ve “Bize göre bu nitelik arayışı ve yarışmadan çıkan sonuç genç şairler için anlamlı bir mesaj oldu.” açıklamasında bulunan Arslan, yarışma süresince Diyarbakır’daki çeşitli kişi ve kurumlarla temaslarını şöyle aktardı: “Çeşitli kurumlarla ve kurum yöneticileriyle tanışıklığımız oldu. Süreç boyunca Rawest Araştırma ve Danışmanlık Merkezi’nin maddi-manevi desteğini aldık. Bunun yanında her iki yarışmadaki jürilerle tanışmamız bizim için çok değerli oldu. Fotoğraf jürilerimiz Mahmut Bozarslan, Sertaç Kayar, Fatih Turgul’a; Şiir jürilerimiz Seyyidhan Kömürcü, Tuba Karaaslan ve Cihan Ülsen’e; desteklerini esirgemeyen DİSİAD’dan Burç Baysal’a, Urfa’dan İsmail Tok ve Çayhane dostlarına teşekkürlerimizi iletiyoruz.”

Birincilik Ödülü

“Ödül törenini Sur’da eski bir konakta yaptık. Fotoğraf yarışmasının jürilerine ve ödül kazanan arkadaşlarımıza plaketlerini takdim ettik. Hem bizim için gurur verici hem de jüri üyeleri ve kazanan arkadaşlar için keyifli bir etkinlikti diyebilirim. Bundan sonra çocukları ve gençleri bilimin, sanatın her alanında etkin kılmak için gücümüzün yettiğince çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Zaman ve imkanımız olduğu sürece bu yolda devam edeceğiz. Umutluyuz…”

Daha önce de Sivil Sayfalar’da ağırladığımız Umutla Bakanlar Topluluğu’ndan Emrullah Saruhan, topluluğun ortaya çıkması fikrini şöyle anlatmıştı:

“Umutla Bakanlar Topluluğu kurulmadan önce 2015’in sonlarına doğru sosyal medyayı araç edinerek Umutla Bak Projesi adında gönüllülüğü esas alan bir oluşum kurduk. Herhangi bir yerden destek almadan, gelir kaynağı olmadan başlattık. Kendi imkanlarımızla bastırdığımız, içinde çocukların, gençlerin hayallerini yazı, şiir ve resme dökebileceği Umutla Bak dergisini çıkarıp dağıtmakla yola başladık. Dergiden gelen gelir, sonraki çalışmalarımız için kaynak oldu. Bu çalışmalarımızı gerçekleştirebilmek için sosyal medya aracılığıyla yaklaşık 16 şehirde yüzlerce gönüllüye ulaştık. Gönüllü arkadaşlarımızla birlikte daha çok köy okullarında, dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara yönelik fırsat eşitsizliğinin bir nebze önüne geçebileceğimiz yardım faaliyetlerini yürüttük. Zaman geçtikçe de bu durumun sürdürülebilir olmadığını gördük ve Umutla Bak Projesi’ni 2018 yılının Ocak ayında sonlandırıp ortak değerlere sahip 10 arkadaşımla birlikte daha çok sürdürülebilir bilimsel, sosyal ve kültürel çalışmaları Diyarbakır’da gerçekleştirmek için sivil bir inisiyatif şeklinde Umutla Bakanlar Topluluğu’nu kurduk. Sürdürülebilir eğitim projeleri geliştirmek, bu tür projelere destek olup bu amacı güden oluşumlar arasında iş birliği ve irtibatı da sağlamak istiyoruz. Diyarbakır’daki çocukların ve gençlerin sanatsal, kültürel ve bilimsel alanda farkındalıklarını artırmaya yönelik her türlü girişimi de destekliyor kendi imkanlarımız dahilinde bu tarz çalışmaların içinde yer almak istiyoruz.”