“Genciz, Şehrimizi Seviyoruz, Gelecekten Umutluyuz!”

Umutla Bakanlar Topluluğu, Diyarbakır’ı seven ve sevdiğini belli eden gençlerin kurduğu bir inisiyatif. Diyarbakır’ı tanıtıp sevdirmek ve medya, teknoloji, çevre, edebiyat gibi alanlarda Diyarbakır’daki gençlerle uzun erimli işler yapmak isteyen topluluk Umut Fanzin isminde bir fanzin çıkarıp liseli gençlere dağıtıyor.

Bugünlerde Sur odaklı bir fotoğraf yarışması ve Ahmed Arif anısına bir şiir yarışması düzenleyen topluluğun kurucularından Emrullah Saruhan ile konuştuk…

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Diyarbakır ile Batman’a aynı mesafede olan Bismil’de doğup büyüdüm. 18 yaşıma kadar Bismil’in bir köyünde yaşayıp sonrasında üniversite için Gaziantep’in yolunu tuttum. Hukuk, medya ve sivil toplum ile ilgileniyorum. Bu üç olgunun da özellikle bölgemde toplumu iyi veya kötü yönlendirdiğini biliyorum.  Bu duruma dikkat eden, araştıran, sorgulayan biri olarak bu alanlardaki çalışmaların içinde yer aldım. Hukuk eğitimi alıyorum ve daha yolun başındayım. Medya ve sivil toplum ile ilgili çeşitli çalışmaların içinde aktif bir şekilde yer alarak ilgileniyorum.

Medya geniş bir alan, geleneksel olanından ziyade yeni medya ile ilgileniyorum. Yeni medya araçlarını aktif kullanıp bilgiyi de bu araçlar sayesinde yoğun bir şekilde tüketebiliyorum.  Buna yeni medya okuryazarlığı da diyebiliriz. Yeni medyanın düşük maliyetli, çift kanallı ve bilgiyi hızlı aktarma özelliği sayesinde hem kısa hem de uzun vadeli çeşitli dijital projeler gerçekleştirip programlara da başvurdum. Bu alandaki bir fikrim sayesinde de bana farklı bir vizyon kazandıran Hamdi Ulukaya Girişimi’ne kabul edildim. Program sayesinde New York Üniversitesinde kısa süreli bir eğitim alabildim.

Sivil toplumda ise çevremizdeki kuruluşları ve çalışmaları sıkı bir şekilde takip edebiliyordum. Fakat bu oluşumlara katılmaktan ziyade ortak değerleri paylaştığımız arkadaşlarla birlikte Umutla Bakanlar Topluluğunu kurduk. Topluluk olarak küçük çapta ve kendi imkanlarımız dahilinde bilimsel, kültürel ve sosyal çalışmaları gençler ve çocukları baz alarak arkadaşlarla birlikte Diyarbakır’da yürütüyoruz.

Hamdi Ulukaya Girişimi sende bir dönüm noktası anladığım kadarıyla, biraz ondan bahseder misin? Nasıl kabul edildin, neler yaşadın bu süreçte? Nasıl bir katkısı oldu bu programın?

Hamdi Ulukaya Girişimi, iki ayağı olan; Türkiye ve Amerika’da gerçekleşen sıra dışı bir girişimcilik programı. Sıra dışı çünkü girişimcilik eğitimi ile birlikte program süresi içerisinde sosyal ve kültürel aktivitelerde de yer alabildik. Programın ilk başladığı 2017 yılında başvurdum ve kabul edildim. İstanbul ve Amerika’da teorik ve pratik bir şekilde hızlandırılmış eğitimler aldık. Program aslında hem hızlı hem de dopdolu bir şekilde geçti.  Programın bu zengin içeriğinin faydalarını kısa sürede de almakla birlikte üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen zaman zaman görebiliyor ve hissedebiliyorum. Bundan sonra atacağım her farklı adımda da programın faydasını görebileceğime inanıyorum.

Programa başvurabilmek için bir fikrinizin olması gerekiyor. Ben de yerel medyayı destekleyerek Türkiye ve dünyada haberciliği ve yazılı basını teknolojiyle dönüştürebileceğim bir girişim fikri ile başvurdum. Program süresi içerisinde ve sonrasında bu fikrimi ilerletebileceğim kaynaklardan faydalanıp geliştirebildim ve geliştirmeye devam ediyorum. Bu fikri bir gün gerçekleştirmek için de bol bol deneyim ve tecrübe kazanmam gerektiğini öğrendim. Bu yüzden yeni medya araçlarını aktif kullanarak bilgiyi de tüketerek çeşitli projeler başlatabiliyorum.

Umutla Bakanlar Topluluğu nereden doğdu peki? 

Umutla Bakanlar Topluluğu kurulmadan önce 2015’in sonlarına doğru sosyal medyayı araç edinerek Umutla Bak Projesi adında gönüllülüğü esas alan bir oluşum kurduk. Herhangi bir yerden destek almadan, gelir kaynağı olmadan başlattık. Kendi imkanlarımızla bastırdığımız, içinde çocukların, gençlerin hayallerini yazı, şiir ve resme dökebileceği Umutla Bak dergisini çıkarıp dağıtmakla yola başladık. Dergiden gelen gelir, sonraki çalışmalarımız için kaynak oldu. Bu çalışmalarımızı gerçekleştirebilmek için sosyal medya aracılığıyla yaklaşık 16 şehirde yüzlerce gönüllüye ulaştık. Gönüllü arkadaşlarımızla birlikte daha çok köy okullarında, dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara yönelik fırsat eşitsizliğinin bir nebze önüne geçebileceğimiz yardım faaliyetlerini yürüttük.

Zaman geçtikçe de bu durumun sürdürülebilir olmadığını gördük ve Umutla Bak Projesi’ni 2018 yılının Ocak ayında sonlandırıp ortak değerlere sahip 10 arkadaşımla birlikte daha çok sürdürülebilir bilimsel, sosyal ve kültürel çalışmaları Diyarbakır’da gerçekleştirmek için sivil bir inisiyatif şeklinde Umutla Bakanlar Topluluğu’nu kurduk. Sürdürülebilir eğitim projeleri geliştirmek, bu tür projelere destek olup bu amacı güden oluşumlar arasında iş birliği ve irtibatı da sağlamak istiyoruz. Diyarbakır’daki çocukların ve gençlerin sanatsal, kültürel ve bilimsel alanda farkındalıklarını artırmaya yönelik her türlü girişimi de destekliyor kendi imkanlarımız dahilinde bu tarz çalışmaların içinde yer almak istiyoruz.

Şu an yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir?

Topluluk olarak ortak noktalarımızdan bir tanesi Diyarbakır olduğu için bugünlerde Diyarbakır’ı ve değerlerini konu alan ödüllü şiir ve fotoğraf yarışması başlattık. Fotoğraf yarışmamızda; Diyarbakır’ın tarihi, doğası ve kültürel değerleriyle öne çıkan Surlarının tanıtılması, tarihi yapılarının korunmasına yönelik duyarlılık oluşturulması ve fotoğrafçıların Diyarbakır’a yönlendirilerek Diyarbakır’a ilişkin farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır. Şiir yarışmamızda ise; Diyarbakır’ı kendi diliyle ve ruhuyla dünyaya tanıtmak, Diyarbakırlıları şiire, edebiyata teşvik etmek amaçlanmıştır. Diyarbakır’ı en güzel Ahmed Arif gibi kendi toprağında yetişmiş, Diyarbakır’ın havasını solumuş yetenekli kalemler anlatabilir. İlgilenen arkadaşlarımız web sitemizden yarışmalara başvurabilir. Katkıda bulunmak isteyenler de arkadaşlarına duyurmakla başlayabilir.

Umutla Bakanlar Topluluğu’nun web sayfasını ziyaret etmek ve yarışmalara başvurmak için tıklayınız…