Temiz Giysi Kampanyası: Özgürlüğe bir imza da sen ver!

27 Ocak 2017
Küresel tekstil ve spor giysisi endüstrilerinde çalışan isçilerin güçlenmesini desteklemeye ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan Temiz Giysi Kampanyası (Clean Clothes Campaign-CCC) Bangladesh’te iş bırakma eylemi yaptıkları için tutuklanan 24 Bangladeshli işçi için imza kampanyası başlattı. Temiz Giysi Kampanyası’nın açıklaması; Bangladeş’te daha onurlu bir yaşam sürebilmek için ücretlerinin artırılması talebi ile iş bırakma eylemi yapan işçi […]

Küresel tekstil ve spor giysisi endüstrilerinde çalışan isçilerin güçlenmesini desteklemeye ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan Temiz Giysi Kampanyası (Clean Clothes Campaign-CCC) Bangladesh’te iş bırakma eylemi yaptıkları için tutuklanan 24 Bangladeshli işçi için imza kampanyası başlattı.

Temiz Giysi Kampanyası’nın açıklaması;

Bangladeş’te daha onurlu bir yaşam sürebilmek için ücretlerinin artırılması talebi ile iş bırakma eylemi yapan işçi ve aktivistlerden 24’ü asılsız suçlamalarla tutuklandı. Binlerce işçinin işten atıldığı ve fişlendiği bu eylem sonrasında başlatılan imza kampanyası ile Bangladeş’te üretim yapan markaların fabrika sahipleri üzerinde baskı oluşturması ve işçilerin özgürlüğüne kavuşması talep ediliyor. Bu özgürlükte senin de katkın olsun ister misin?

Bangladeş’in hazır giyim endüstrisindeki asgari ücret ayda sadece 67 dolar. Bu ücret 2013’ten beri sabit, en az bir sene daha değişmemesi öngörülüyor. Düşük ücretlerle temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan işçiler, hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Yaşam şartları gittikçe ağırlaşan işçiler, seslerini duyurmak için geçtiğimiz Aralık ayında barışçıl bir şekilde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Bu eylem karşısında, fabrika sahipleri yaşanabilir bir ücret ödemeyi kabul etmek ya da en azından ücretleri yeniden değerlendirmeyi gündeme almak yerine, çok sayıda işçi lideri ve hazır giyim işçisine asılsız suçlamalarda bulundu. En az 24 aktivist ve işçi tutuklandı ve kefalet reddedilerek, hapsedildi. Bazıları işkence gördü, ölüm tehdidi ile karşı karşıya kaldı.
Çoğu işçi yasalardan çoktan çıkarılmış bir kanun fıkrasından hareketle suçlanıyor. Bu suçlamalara yüzlerce “isimsiz” işçi dahil edildi. Gelen haberler 3 bin kadar işçinin, işten atıldığı ve fişlenme potansiyeli olduğu yönünde.

Bangladeşli işçi kardeşlerimizin sesini duyurmak için destek verme vakti!
Birçoğu ülkemizde de olan; H&M, Gap Inc (Banana Republic ve Old Navy’nin sahibi), C&A, Inditex (Zara ve Bershka’nın sahibi) ve VF ‘ye (North Face, Jansport ve Lee dahil olmak üzere 30 markanın sahibi) gibi markalara üretim yapan Bangladeşli işçi kardeşlerimiz, dünyanın her köşesinden gelecek destekleri bekliyor.

Markalara gönderilerek, Bangladeşli üreticiler üzerinde baskı yaratmalarını talep eden bu imza kampanyasına atacağınız bir imza, tutuklu olan işçi kardeşlerimizin özgürlüğüne kavuşmalarına ve daha onurlu bir yaşam sürdürmelerine destek sunacak.
Lütfen, tutuklamaların arkasındaki fabrikalarda üretim yapan markalara, sahte suçlamaların reddedilmesi ve hapsedilen aktivist ve işçilerin serbest bırakılması için acilen harekete geçmeleri adına çağrıda bulunan bu kampanyayı imzala!

Kampanyayı imzalamak için tıklayınız