Kadınların Postası yayın hayatına başladı

15 Şubat 2016
Uçan Süpürge’nin ‘medya ve toplumsal cinsiyet’ temalı projelerinden birisi olarak oluşturulan Kadınların Postası yayın hayatına başladı.   JINHA’nın haberine göre, farklı kentlerden gönüllü muhabirleri ve editörleriyle ilk haber atölyesini gerçekleştiren Kadınların Postası, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle kendi sözlerini dolaşıma sokarak medyanın kadın açısından önemi ve gerekliğinin altını çiziyor. Bu perspektifi yaygınlaştırarak, medyanın da bu bakış […]

Uçan Süpürge’nin ‘medya ve toplumsal cinsiyet’ temalı projelerinden birisi olarak oluşturulan Kadınların Postası yayın hayatına başladı.

 

JINHA’nın haberine göre, farklı kentlerden gönüllü muhabirleri ve editörleriyle ilk haber atölyesini gerçekleştiren Kadınların Postası, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle kendi sözlerini dolaşıma sokarak medyanın kadın açısından önemi ve gerekliğinin altını çiziyor. Bu perspektifi yaygınlaştırarak, medyanın da bu bakış açısıyla içerik üretmesini sağlamak ve kadın dostu bir medya olmasını teşvik etmek de postanın amaçları arasında.

Kurulduğu günden itibaren kadınların medyayla ilişkilenme biçimleri, medyadaki klişe kadın temsilleri ve bunlara alternatif olarak yerel ve bağımsız haberciliğin kadınlar tarafından güçlendirilmesi gibi konuları gündeminden hiç düşürmeyen Uçan Süpürge, bu yıl yine bu çerçevede çalışmalar yapıyor. Ekim 2015’te başlayan ‘Kadınların Postası’, Uçan Süpürge’nin ‘medya ve toplumsal cinsiyet’ temalı projelerinin en yenisi. Uçan Süpürge’nin 2003 yılında kurduğu Yerel Kadın Muhabirler Ağı’ndaki gönüllü muhabirlerin yerel gündemi izleyerek oluşturacağı haberler Kadınların Postası’nda editörler tarafından işlenecek ve projenin sitesinde yayınlanacak.

İLK HABER ATÖLYESİ GERÇEKLEŞTİ

Kadınların Postası, dün farklı kentlerden gelen otuza yakın yerel muhabiri ve editörleri ile ilk haber atölyesini gerçekleştirdi. Mimarlar Derneği’nde yapılan atölye, Uçan Süpürge Derneği’nden proje koordinatörü Özlem Kınal’ın haber platformunun nasıl yapılandığını anlatmasıyla başladı. Ardından Kadınların Postası Ağı’nın haber editörleri Atlas Arslan, Pınar Erdoğan ve Neslihan Koyuncu son bir haftanın haberleriyle gündemin özetini sundu. Her gündem, muhabirler ve editörler arasında barış gazeteciliğinden hak odaklı haberciliğe, haberi doğrulamadan içeriğe kadar tek tek tartışıldı.

Uçan Süpürge Yönetim Kurulu Başkanı Selen Doğan ise, Toplumsal Cinsiyet Bakış Açısıyla Eleştirel Medya Okuryazarlığı başlığı altında haber örneklerinin yardımıyla medyayı toplumsal cinsiyet bakış açısıyla nasıl ‘okunacağını’ ele aldı. Bu başlık altında ele alınan cinsiyetçi haber, söylem ve reklam örnekleri üzerinden eleştirel medya okuryazarlığının nasıl olabileceğine dair fikirler ve söylemler üretildi. “Bize ne lazım? Toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi” diyen Selen, bu perspektifle kendi sözlerini dolaşıma soktuklarını anlatırken, medyanın kadın açısından önemi ve gerekliğinin altını çiziyordu. Selen’in ardından feminist bilişimci Ülkü Sayılan, bilgisayar ve internet okuryazarlığı geliştirme ve bilgiye güvenli erişim konularında ipuçları verdi.

Atölyenin ikinci gününde bağımsız medya platformu “140Journos” ekibinden Cansu Dirim, sokaktaki haberin nasıl yakalayacağını, haberleri Twitter’da yayınlanacak biçimde nasıl formüle edebileceğini anlattı. Sosyal medya aktivisti Onur Mat, sosyal medya araçlarını kadın odaklı habercilik yaparken nasıl kullanılabileceğini aktarırken, yönetmen Orhun Bora Çetin de video aktivizminin olanaklarını ve bunlardan nasıl yararlanılabileceğini anlattı.

KADIN DOSTU MEDYA

Uçan Süpürge, kadınların medyadaki varlığını desteklemekle birlikte, eşit haklara ve ifade özgürlüğüne vurgu yapmayı amaçlıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yaygınlaştırmak için medyayı etkin bir araç olarak kullanmak, medyanın da bu bakış açısıyla içerik üretmesini, kadın dostu bir medya olmasını teşvik etmek de Kadınların Postası’nın amaçları arasında. Posta, “Bazen küçük ve önemsiz görülen/gösterilen bir haberin arka planını, bazen bir araştırmacı gazetecilik ürününü, bazen de haberin hiç fark edemediğiniz katmanlarını göreceksiniz bu sitede. Siteyi takip eden okurlar da editörlere haber gönderebilir; adreslerimizi sitemizde bulabilirsiniz. Kadınların Postası’na katılın, birlikte kadınların medyasına güç verelim” diyor.

Kadınların Postası hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Kaynak Jin Haber Ajansı