Kavşak’tan Sürdürülebilir Ulaşım İçin Anket…

Sürdürülebilir ulaşım yaklaşımını benimsemek ve uygulamalarını ulusal ölçekte mümkün kılmak adına çalışan STK'lar başta olmak üzere kamu, özel sektör, akademi ve medya gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren tüm gruplara ortak çalışma imkanı sağlayacak Kavşak Ağı, kent içi ulaşım alanında faaliyet gösteren kurumların ihtiyaçlarının tespit edilmesi amacıyla bir anket düzenliyor.

Sürdürülebilir kent içi ulaşımı çevresel, sosyal, ekonomik boyutlarıyla geliştirmek amacıyla kurulan KAVŞAK Ağı, resmi olarak çalışmalarına 1 Eylül 2020 tarihinde başladı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Aracı ve Medya – Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı kapsamında hazırlanan “Türkiye Sürdürülebilir Kent içi Ulaşım Ağı” projesi WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler koordinatörlüğünde ve Aktif Yaşam Derneği, UCLG-MEWA, UITP ve YADA ortaklığında yürütülüyor. Dört yılın sonunda proje; sürdürülebilir ulaşım yaklaşımını benimsemek ve uygulamalarını ulusal ölçekte mümkün kılmak adına çalışan STK’lar başta olmak üzere kamu, özel sektör, akademi ve medya gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren tüm gruplara ortak çalışma imkanı sağlayacak.

Kentsel hareketlilik, çevre-enerji-iklim, inovasyon, katılım ve toplum başlıkları temel odak noktaları. Bununla birlikte erişilebilirlik, toplu taşıma, bisiklet, yürünebilirlik, entegre ulaşım, yol güvenliği, kent içi lojistik, hava kalitesi, iklim değişikliği, e-hareketlilik, halk sağlığı, mikro hareketlilik, paylaşım sistemleri, yeni hareketlilik çözümleri, kent hakkı gibi çeşitli konularda çalışan kurumların bir araya gelmesi amaçlanıyor. 

Kavşak Ağı’nın hedefleri arasında, ağa üye kurumların teknik, idari ve finansal kapasitesini güçlendirmek, kamu ve özel sektör paydaşlarıyla diyaloğu geliştirmek, yerel düzeyde iyi uygulamalar ve modelleri desteklemek, savunmasız gruplar ile çalışan taban örgütlerin katılımını, temsilini ve dahil edilmesini sağlamak bulunuyor. 

Şimdiye kadar neler yapıldı?

  • Paydaş haritası hazırlanarak başta sivil toplum sektörünün temsilcileri olmak üzere kent içi ulaşım alanında faaliyet gösteren kurumlar tespit edildi. 
  • Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Ağı “Kavşak”  kuruldu.
  • Kavşak Ağı web site ve sosyal medya hesapları açıldı. 

KAVŞAK Ağına üye olmak isteyenler kavsak.net resmi web sitesini ziyaret ederek online formu doldurarak üyelik başvurularını yapabilirler. Ayrıca, ağ ile ilgili faaliyetleri ve haberleri web sitesinden ve Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram sosyal medya mecralarından takip edebilirler.

Neler yapılıyor?

Kent içi ulaşım alanında faaliyet gösteren kurumların ihtiyaçlarının tespit edilmesi amacıyla  boşluk analizi yürütülüyor. Çalışmaya katkı vermek isteyen tüm paydaşların katılımına açık olan online bir anket vasıtasıyla alandaki engeller, bariyerler ve fırsatlar değerlendiriliyor. Ankete buradan ulaşabilirsiniz.

Neler yapılacak?

  • Bilhassa ulaşım alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının kapasitesini geliştirmek amacıyla online bir platform kurulacak; bu platformda e-öğrenme modülleri, iyi uygulama örnekleri ve boşluk analizi sonucunda tespit edilen ihtiyaçlara yönelik webinarlara yer verilecek
  • Türkiye’den üç şehirde uygulanmak üzere mikro hibe verilecek ve bunların vaka analizlerinin yapılacak
  • 2021 yılında üyeler için Belçika ve Barselona’ya çalışma ziyaretleri düzenlenerek uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine destek olacak.
  • Bölgesel Paydaş Diyalog Çalıştayları düzenleyerek Türkiye’de 7 bölgede bilgilendirme günleri yapılacak ve yerel paydaşlar bir araya getirilecek.
  • Türkiye’de sürdürülebilir ulaşım politikalarının geliştirilmesine katkı vermek için Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Eylem Planı ve Beyaz Kitap hazırlanacak.