Mor Çatı’dan Deprem Bölgesinde Kadına Yönelik Şiddete Dair Rapor

Mor Çatı 6 Şubat 2023’te gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremler sonrasında, depremden etkilenen illerde kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının ve şiddete maruz kalan ya da kalma riski altında olan kadın ve çocukların durumuna dair izleme yapmak üzere 25-28 Nisan 2023 tarihleri arasında Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Adana’ya ziyaret gerçekleştirdi. Bölgede hizmet sağlayan ŞÖNİM, barolar ve yoğun göç alan ildeki bir belediye ile görüşme yaptı. Bu ziyarete dair gözlemlerin yanı sıra, Mor Çatı’ya başvuran kadınların ve düzenledikleri sosyal çalışmacılar ve psikologlara yönelik atölye çalışmalarına deprem bölgesinden katılan kadınların deneyimlerin kaynaklık ettiği bir rapor yayınlandı.

Raporda depremin üzerinden 5 ay geçmiş olmasına rağmen kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarındaki sorunların devam etmesi öne çıkıyor. Mor Çatı, kimi kurumlara ulaşmanın dahi mümkün olmadığını ve kurumların teknik altyapı eksikliklerinden dolayı ciddi sorunlar yaşadıklarını vurguluyor. Kurumlarda şiddete maruz kalan kadınlara destek verecek çalışan sayısının çok azaldığı, kadroların tamamlanmadığı, aralıksız ve yoğun mesai altında çalıştırılmalarına rağmen ihtiyaçları olan süpervizyon desteklerinin verilmediği belirtiliyor.

Deprem sonrası maruz kaldıkları şiddet nedeniyle destek almak isteyen kadınların ise deprem sonrası belirsizlik ile mücadele etmek durumunda kaldıkları vurgulanıyor.

‘Sadece Depremden Değil Her Şeyden Çok Yorgunum’

Raporda ayrıca şiddetin deprem dinlemediği, şiddet uygulayan erkeklerin deprem sonrasında da kadınlara yoğun bir biçimde şiddet uygulamaya devam ettiği ve genellikle çocukları şiddet aracı olarak kullandıkları vurgulanıyor. Bir diğer yandan kadınların kurumlara ulaşmakta ve destek almakta zorlanmaları bir diğer konu olarak öne çıkıyor.

Deprem sonrası maddi desteklerin kişi değil hane bazında verilmesinin kadınların aleyhine bir durum oluşturduğu, pek çok kadının ayrıldıkları kocalarının alması dolayısıyla maddi desteklere ulaşamadıkları raporda vurgulanan bir diğer husus.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.