BOOST ‘Women Innovators’ Hızlandırma Programı Başvuruları Açıldı

BOOST bölgesel hızlandırma programının ikinci dönem başvuruları açıldı. BOOST: Women Innovators başlığıyla açılan çağrı ile Avrupa ve Orta Asya’da, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik inovasyon ve/veya teknoloji odaklı fikirlere destek verilmesi hedefleniyor. Son başvuru tarihi 1 Mart 2022.

Türkiye’de UNDP Türkiye ve Koç Holding yürütücülüğünde olan BOOST: Women Innovators, inovasyon ve teknolojinin kadınların her alanda güçlenmesinde ve cinsiyet eşitliğinde kullanılması için değişim öncülerini desteklemeyi hedefliyor.

Kadınlar ve kız çocukları, internete erişebildikleri sürece Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) kariyerlerini inşa edebiliyor; yarının dijital toplumuna yönelik fırsatları da böylelikle kullanabiliyorlar. Akıllı telefonlar, internet erişimi ve kullanımı, kadınların güvenliğini, bilgiye erişimini, farklı hizmetlere ulaşmalarını ve istihdamlarını desteklerken, dijital teknolojiler ve araçlar, kadınların profesyonel rollerden finansal kapsayıcılığa kadar uzanan toplumsal rollere farklı şekillerde katılmalarını sağlıyor. Yöntemleri, hizmetleri ve ürünleri cinsiyet rollerine göre tekrar düşünmek ve tasarlamak, kadınların gelişimi ve refahında öne çıkıyor.

Slovakya Maliye Bakanlığı ve UNDP Avrupa ve Orta Asya Bürosu iş birliğiyle hazırlanan BOOST: Women Innovators, Avrupa ve Orta Asya’da, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik sınırlamaları ortadan kaldırmayı amaçlayan, kalıcı ve olumlu etkileri hedefleyen, inovasyon ve/veya teknoloji odaklı fikirlere yönelik bir açık çağrıdır. Kadın liderler tarafından kurulan veya öncülük edilen start-uplar, kobiler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve akademik oluşumlar, BOOST bölgesel hızlandırma programına, altta üç ana başlık altında özetlenen, cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmaya yönelik geliştirdikleri yenilikçi fikirlerle başvurabilirler.

BOOST bölgesel hızlandırma programı kapsamında, Türkiye’nin de dahil olduğu, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ülkelerden başvuracak 20 organizasyona yenilikçi projelerini geliştirebilmeleri için farklı destekler sağlanacak, 4 organizasyon ise program sonunda 10 bin dolara ulaşan finansal destekleri kazanma imkanı yakalayacak. Program, bölgesel kapsamı itibariyle İngilizce yürütülecek.

Tematik Başlıklar 

Dijital Erişilebilirlik: Dijital alanda cinsiyet eşitsizliğini çözmeyi hedefleyen, kadınların teknolojik araçlara eşitlikçi bir şekilde erişebileceği ve kullanabileceği- cinsiyet stereotiplerine karşı dijital okuryazarlığın desteklenmesinden basit teknolojiye erişime kadar farklı yenilikçi yaklaşımlar.

Dijital Ekonomi ve STEM: Kadınların dijital dönüşüme uğramış ekonomiler ve STEM gibi sistemlere aktif katılımını destekleyecek yenilikçi projeler, kadın girişimcilerin öncülüğünü yapabileceği yükselen teknolojileri veya finansal erişimi kolaylaştıracak girişimler.

Data ve Kadınlar: Cinsiyet eşitsizliğinin oluşturduğu veri açığını kapatacak, kadın odaklı veri paylaşımlarını kolaylaştırarak daha duyarlı araştırmaların, planlamaların, tasarımların gerçekleştirilmesini sağlayacak çözümler.

Değerlendirme Kriterleri:
  • Uygulanabilirlik ve Ölçeklenebilirlik: Coğrafi sınırlara bağlı olmadan geliştirilebilecek ve uygulanabilecek fikirler
  • Yenilikçi Yaklaşım: Yenilikçi ve/veya gelişmiş teknolojiye sahip yaklaşımlar
  • Etki Potansiyeli: Cinsiyet ayrımcılığına yönelik tematik başlıkların en az birini hedef alan girişimler
  • Sistemsel Dönüşüm: Farklı çalışma sistemlerini anlamak için çaba sarfeden, bağlam ve alana göre değerlendirme yapabilen, dönüşüme yatkın kurum ve kuruluşlar
  • Yönetim: Programa yönelik yeterliliğe sahip, görevleri ve sorumlulukları paylaşabilen ve program sonrasındaki 6 ila 9 aylık süreçte yenilikçi fikirlerini hayata geçirebilecek organizasyonlar
Başvuru

Çağrı hakkında detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Başvurular 1 Mart’a kadar devam edecek.