Birleşmiş Milletler Kadın Birimi: ‘Kadınlara Yönelik Şiddete #Kayıtsızkalmayın’

'Türkiye’de fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz bırakılan kadınların yalnızca yüzde 11’i yardım almak için resmi bir kuruma veya bir sivil toplum kuruluşuna başvuruyor.' Birleşmiş Milletler Kadın Birimi 16 Günlük Aktivizm- #KayıtsızKalmayın kampanyası, kamuoyunu şiddete tanık olduklarında harekete geçmeye ve kayıtsız kalmamaya çağırıyor. Siz de www.atesbocekleri.info sitesinde, 16 gün boyunca, seslerinizi kaydedip sosyal medyada paylaşarak kadınlara yönelik şiddete karşı çevrim içi dayanışmaya katkı sunabilirsiniz.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nden başlayarak, 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden 16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası bu sene #KayıtsızKalmayın çağrısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin (BM Kadın Birimi/UN Women) 2018’den bu yana 16 Günlük Aktivizmle bütünleştirdiği ateş böcekleri, bu sene kadınlara yönelik şiddete tanık olanları aydınlatıyor.

Kampanyanın hedefi, şiddete tanıklık anında ve sonrasında şiddete maruz bırakılan kadınlara nasıl destek olabilecekleri hakkında kamuoyunun farkındalığını artırmak ve bu kapsamda çevrim içi bir dayanışma ağı kurabilmek.

Dayanışmaya dahil olmak için ziyaretçiler kampanya sitesi www.atesbocekleri.info’ya girerek şiddet vakalarını ve yönlendirmelerini ünlü isimlerden dinleyebilecek, bilgilendirme sonrası seslerini kaydedip, kadına yönelik şiddete dair mesajlarını kendi sosyal medya mecralarında paylaşabilecekler. Her bir ses kaydı sitede bulunan “Kadınlara” ve “Şiddet” kelimelerinin arasındaki mesafeyi artıracak.

Karanlığı Aydınlat Sergisi ve Mapping

Kampanya kapsamında daha önce Ankara’da gerçekleşen Karanlığı Aydınlat Işık Enstalasyon Sergisi bu sene İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda açılıyor. Avrupa Birliği mali desteği ile 27 Kasım – 10 Aralık arası farklı ışık enstalasyonlarına yer verecek olan serginin temel hedefi sanatı ve aktivizmi kamusal alana taşıyarak toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında farkındalık artırmak.

Sergi kapsamında 27 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında Şişhane Metro durağında ses ve ışığı bir araya getiren interaktif bir mapping eseri İstanbullularla buluşacak.

16 Günlük Aktivizm Kampanyası

25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nden başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren “16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası”, her sene Birleşmiş Milletler tarafından küresel ölçekte düzenleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri öncülüğünde düzenlenen kampanya, kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için farkındalık ve hak savunuculuğu çalışmalarını kapsıyor. Türkiye’de kampanyanın öncülüğünü yapan BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi, 2018 yılından bu yana ateş böcekleri ile kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dikkat çekiyor. Yanıp sönen ışıkları sayesinde birbirleriyle iletişim kuran ve karanlığı aydınlatan ateş böcekleri, BM Kadın Birimi’nin 2018’den bu yana düzenlediği 16 Günlük Aktivizm kampanyalarının ana simgesi.

‘Dünyada Şiddete Maruz Bırakılan Kadınların Sadece Yüzde 10’undan Azı Polise Başvuruyor
  • Son tahminlere göre, dünyada 15 yaş ve üstü neredeyse 3 kadından 1’i hayatları boyunca en az bir kez yakın partnerleri veya partnerleri olmayan biri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakılıyor.
  • Son yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de 10 kadından 4’ü hayatlarının bir noktasında kocaları veya yakın partnerleri tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz bırakılıyor.
  • Yapılan araştırmalara göre dünya çapında şiddete maruz bırakılan kadınların sadece %40’ı şiddeti raporluyor. Konuyla ilgili mevcut verilere sahip ülkelerin büyük kısmında yardım isteyen kadınların çoğu aileleri ve arkadaşlarına ulaşırken, çok azı polis ve sağlık hizmetleri gibi resmî kurumlara başvuruyor. Yardım isteyenlerin sadece yüzde 10’undan azı polise başvuruyor.
  • Şiddete tanık olanlar tarafından yapılan bildirimlerin sayısı da oldukça düşük. Eurobarometer’in anketi, ankete cevap verenlerden -ister bir arkadaş veya aile üyesi, ister bir komşu veya iş yerinden bir meslektaş olsun- ev içi şiddet hakkında bilgisi olanların yalnızca yüzde 12’sinin durumu polise bildirdiğini gösteriyor.
  • Şiddete tanık olanlar, yetkililere bizzat başvurarak, şiddete maruz bırakılan kadını bildirimde bulunması için cesaretlendirerek ve/veya ona eşlik ederek ona destek olabilir.
  • Türkiye’de fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz bırakılan kadınların yarısından çoğu bu durumu yakın sosyal çevrelerine anlatırken, yalnızca yüzde 11’i yardım almak için resmi bir kuruma veya bir sivil toplum kuruluşuna başvuruyor. Bu durum, kadınların yaş grubuna, eğitim ve refah seviyesine, yaşadıkları bölgeye ve ikamet türüne göre değişiklik göstermiyor.