‘COP26 Değil Mücadele’ Diyenler Kadıköy’de Buluşuyor

Glasgow’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı’nda (COP26) devletleri iklim değişimini durdurma konusunda gerçekçi adımlar atmaya çağıran 120’den fazla aktivist bir imza metni yayımladı. Ayrıca İklim aktivistleri herkesi 6 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’te Kadıköy’de COP 26 Zirvesine Uyarı Eylemi'ne davet ediyor.

Aralarında Sezen Aksu, Sertap Erener, Feryal Öney, Lale Mansur, Serra Yıldırım, Oya Baydar, Ömer Madra, Yetvart Danzikyan gibi isimlerin de olduğu 120’den fazla aktivist iklim için atılan adımların yetersizliğini vurguladı.

Genç iklim aktivistlerinin, aydınların, gazetecilerin, sendika üyelerinin, sanatçıların ve birçok kurum temsilcisinin olduğu isimler imza kampanyasıyla tüm yurttaşları iklim için harekete geçmeye çağırıyor.

“Ben de varım” diyen imzacılar 6 Kasım Cumartesi küresel eylem günü ve sonrasında gösterilecek dayanışmanın önemine vurgu yapıyorlar.

İklim ve Gezegen İçin: COP26 Değil Mücadele!

Dünya liderleri kasım ayında, geleceğimizi belirleyeceği ortada olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) için Glasgow’da buluşacak.

Küresel ortalama sıcaklık artışını 1,5℃ ile sınırlandırmak için emisyonların 2030 yılına kadar yarıya indirilmesi hedefi, bizlere iklim kaosundan çıkış için sadece yüzde elli şans tanıyan bir hedeftir. Üstelik bu yetersiz hedefin bile çok gerisindeyiz.

Gerçeği, yükselmekte olan emisyon değerlerinden okuyabiliyoruz. Küresel emisyonların 2030 yılına kadar 2010 seviyelerine kıyasla %16 artması bekleniyor!

Peki 30 yıldır sürdürülen iklim zirvelerinde bir araya toplanan liderler bu süre boyunca ne yaptı?

30 yıldır aynı ezberleri dinliyoruz. COP26 öncesinde verdikleri demeçlerden de anlıyoruz ki bir iklim zirvesini daha boşa harcayacak, her bir günün yaşamsal önemde olduğu bu tarihi sınırda, bizi oyalamaya devam edecekler.

Artık zaman çerçevesi daraldı; 1,5C hedefinde başarılı olabilmek için, yani bugünü ve geleceği kurtarmak için hemen harekete geçilmeli; 2050 değil 2030 yılına dek fosil yakıt emisyonlarının sıfırlanması hedeflenmelidir.

Hem Glasgow’da hem de dünyanın dört bir yanında kitlesel protestolar inşa etmek zorundayız.

Bilimin arkasında birleşen küresel iklim hareketinin sloganı; “Sistemi Kökten Değiştir” (Uproot The System).

Bu hareketin Türkiye ayağı olarak, iklim adaleti ve adil dönüşüm ilkeleriyle bir araya gelen bizler de 6 Kasım Uluslararası Eylem Günü’nde COP26 zirvesini protesto etmek ve “Harekete geç!” demek için örgütleniyoruz.

Gezegenin bütününün tehlikede olduğunu söyleyenlerin sesinin yükselmesi için, sesimizi ve gücümüzü büyütmek için bir araya geliyoruz.

6 Kasım’da Eylemlerde Buluşalım!

İklim aktivistleri ‘Ben de orada olacağım’ diyen herkesi 6 Kasım Küresel Eylem Günü’nde bu harekete katılmaya davet ediyor.

İklim aktivistleri 6 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’te Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde bir araya gelecek. Burada gerçekleştirilecek basın açıklamasının ardından Müze Gazhane’ye yürüyüş düzenlenecek.

Gazhane’de ise aktivistlerin konuşmalarının yer aldığı forumun yanı sıra Asena Akan, Banu Kanıbelli, Ceyda Özbaşarel ve İdil Meşe sahne alacak.