Validebağ Savunması: ‘Rehabilitasyon Değil Yok Ediş Projesi’

Validebağ Korusu'ndaki nöbeti sürdüren Validebağ Savunması, koruya yapılacak yapay çim düzenlemesinin 'rehabilitasyon' değil, ekosisteme zarar verecek bir 'yok ediş' projesi olduğunu belirtiyor.

İstanbul’un kamu kullanımına açık üçüncü, Anadolu Yakası’nın en büyük yeşil alanı olan birinci derece doğal sit alanı statüsündeki Validebağ Korusu yeniden gündemde. Üsküdar Altunizade Mahallesi’nde 354 dönümlük alana yayılan Validebağ Korusu’nun 17 dönümü Sağlık Bakanlığına, 76 dönümü Milli Eğitim Bakanlığı’na, kalan 261 dönüm ise Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edilmiş durumda. 1999 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen Validebağ Korusu’nun içinde Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü, Validebağ Sanatoryumu ve Mustafa Necatibey Öğretmen Huzurevi bulunuyor. Koru yıllardır yapılaşma tehdidi altında. 

Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu’nda Ne Yapmak İstiyor?

2014 yılı yerel seçimler sürecinde Ak Partili Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Validebağ Korusu ile ilgili “çılgın bir projesi” olduğunu ve koruyu Londra’daki “Hyde Park” benzeri parka dönüştürüleceğini açıklamıştı. Aradan geçen süre zarfında bu projeden vazgeçilse de Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ’a yönelik planları devam ediyor. 2018 yılına geldiğimizde Üsküdar Belediyesi bu sefer Validebağ Korusu’nu İstanbul’un en büyük millet bahçesine dönüştüreceğini açıkladı. Gelen tepkiler üzerine geçtiğimiz günlerde ise Belediye Başkanı Hilmi Türkmen millet bahçesi projesinin bölge halkının görüşleri doğrultusunda revize edildiğini ve isminin ‘Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi’ olarak değiştiğini açıkladı. 

Validebağ Korusu İçin Çifte Yürütmeyi Durdurma Kararı

Validebağ Korusu Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı (KANİP) için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Dosyayı inceleyen İstanbul 6. İdare Mahkemesi kararını dün açıkladı. Mahkeme, dava konusu işlemin 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiş olan yere ilişkin olması ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek niteliğinin bulunması nedeniyle davalı idarenin savunması ve ara karar cevabı alınıp yeni bir karar verilene kadar yürütmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verdi. Bugün de İstanbul 6. İdare Mahkemesi Validebağ Korusu’nun millet bahçesi yapılmasını uygun gören koruma kurulu karalarına yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Validebağ Savunması: “Yeni bir Koruma Amaçlı İmar Planı’na İhtiyaç Var”

Korudaki nöbetini sürdüren Validebağ Savunması, yaptığı açıklamada olumlu kararlara rağmen nöbetlerini sürdüreceklerini kaydetti. Koru üzerindeki rant projelerinin devam ettiğini belirten Validebağ Savunması, “Üsküdar Belediyesi 3 Haziran’da ‘Validebağ Korusu Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi’ yapacağını ilan etti. Belediye projenin içeriğini açıklamasa da yapılan ihale ile Koru’ya 88 bin m² rulo çim döşeyeceği öğrenilmiş ve alanda nöbete başlanmıştır. Otlar biçilerek kelebekten kuşa pek çok canlıya yaşam alanı olan mikro ekosistem yok edilecek, ekosistem zinciri kopacak ve hafriyat yapılarak sulama boruları, pompalar döşenecek, üzerine yayılacak rulo çimler sonrasında zirai ilaçlama ile alanın kalan doğal unsurlarına da zarar verilecektir. Özetle bu yeni proje adı gibi masum olmayıp Koru için yeni bir yok ediş projesidir.” dedi.

Korunun korunması için koruma amaçlı, katılımcı bir Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı gerektiğini kaydeden Savunma’ya göre böylece korunun ekosistemi ve içinde yaşayan farklı türler korunabilecek.