İstinaf Mahkemesi Aslı Erdoğan’ın Beraat Kararını Bozdu

İstinaf Mahkemesi, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ana davasında yargılanan yazar Aslı Erdoğan’ın beraat kararını bozdu.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazarları ve yayın danışma kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu dokuz kişinin yargılandığı ana davanın karar duruşması 14 Şubat 2020’de görüldü. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, yazar Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Bilge Aykut hakkında beraat kararı verdi.

Beraat kararı ardından duruşma savcısı, Aslı Erdoğan yönünden kararın bozulması talebiyle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 37. Ceza Dairesi’ne itirazda bulundu. Ceza Dairesi, 10 Haziran 2021 tarihinde verdiği kararında savcılığın talebi doğrultusunda yerel mahkemenin kararını bozdu.

Bozma kararında, dava konusu yazıların aynı zamanda Özgür Gündem gazetesinin internet sitesinde de yayınlandığı hatırlatıldı. Bozma kararında, 5186 Basın Kanunu’nun 26. maddesinin internet yoluyla işlenen suçlarda uygulanmasının mümkün olmadığına yer verildi.

Yerel mahkemenin dava konusu yazıların internet sitesinde yayınlanıp yayınlanmadıklarının araştırılıp, gerekçe tartışıldıktan sonra sonuca göre Basın Kanunu’na göre mi yoksa genel hükümlere göre mi karar verilmesi gerektiğinin gözetilmediği belirtilerek, “eksik inceleme ve yetersiz gerekçe” ile karar verdiğine yer verildi.

Bozma kararı ardından dosya, yargılamanın yapıldığı İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Önümüzdeki günlerde Mahkeme’nin duruşma için yeniden gün vermesi bekleniyor.

Ne Olmuştu?

Özgür Gündem Gazetesi 16 Ağustos 2016’da İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “terör örgütü propagandası yaptığı” suçlamasıyla “geçici olarak” kapatıldı.

Aynı soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu gazetenin dokuz yöneticisi ve yazarı hakkında gözaltı kararı çıkardı. Aslı Erdoğan 19 Ağustos’ta, İnan Kızılkaya ve Zana Bilir Kaya 22 Ağustos’ta, Necmiye Alpay gözaltı kararına istinaden teslim olduğu 31 Ağustos’ta, Kemal Sancılı ise 2 Ocak’ta tutuklandı.

Eren Keskin ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Zana Bilir Kaya 29 Aralık 2016’da, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı 31 Aralık 2017’de tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, 23 Kasım 2016’da İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede Aslı Erdoğan’ın dört köşe yazısına yer veren ve bunlardan alıntı yapan savcı, yazarın “terör örgütü mensubunu sivil vatandaş olarak gösterdiğini,” “güvenlik güçlerinin PKK’ya yönelik operasyonlarını eleştirdiğini ve güvenlik güçlerinin sivil halkı katlettiği algısını okuyucuya aktardığını” iddia etti.

Yargılama, 29 Aralık 2016’da İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşma ile başladı.

Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Zana Bilir Kaya; 29 Aralık 2016’daki ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Gazetecilerin yurtdışına çıkışları yasaklandı. Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın yurtdışına çıkış yasakları 22 Haziran 2017’de kaldırıldı. İnan Kızılkaya ise 31 Ekim 2017’de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

13 Ocak 2020 tarihindeki duruşmada mahkeme heyetine mütalaasını sunan duruşma savcısı, Aslı Erdoğan ile Zana Bilir Kaya için, “zincirleme şekilde; basın ve yoluyla, terör örgütü propagandası;” Eren Keskin ile İnan Kızılkaya için “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamalarıyla ceza verilmesini talep etti.

Bilge Oykut Centepe ve Necmiye Alpay’ın ise beraati istendi. Yurtdışındaki Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali’nin dosyalarının, ifadeleri alınmadığı için ayrılması istendi.

Yargılamanın 14 Şubat 2020’de görülen 16. Duruşmasında Bilge Oykut Contepe ve Necmiye Alpay’ın beraatine karar verildi.

Aslı Erdoğan’ın “devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak,” “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamalarından beraatına karar veren mahkeme; “zincirleme şekilde, basın ve yayın yoluyla terör örgütü propagandası” suçlamasının ise düşürülmesine hükmetti. Düşürme kararı, Aslı Erdoğan hakkında bu iddia üzerinden açılan davanın Basın Kanunu’nun belirlediği dört aylık süre içinde açılmadığı gerekçesine dayandırıldı.

Mahkeme; yurtdışındaki Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu’nun dosyalarının suçlamalara ilişkin beyanlarının alınmaması gerekçesiyle ayrılmasına karar verdi.

Eren Keskin, İnan Kızılkaya, Zana Bilir Kaya ve Kemal Sancılı hakkındaki yargılama dosyası da ayrıldı. Davada karar 15 Şubat 2021 tarihinde çıktı. Mahkeme, Sancılı, Kızılkaya ve Keskin’e “Örgüt üyeliği” suçlaması ile 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Kaya’ya ise “Örgüt propagandası” suçlamasıyla 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler