Hak Savunucuları Muhalefete Yönelik “Nefret Söylemlerine” Dikkat Çekiyor

18 Haziran 2021
HDP İzmir İl binasında Deniz Poyraz’ın öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıya tepkiler sürüyor. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) iktidarın muhalefete yönelik kullanmış olduğu “nefret söylemlerine” dikkat çekerken Hak İnisiyatifi, HDP binasına saldırıda parti binasını korumakla görevli polislerin ihmali olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın muhalefete yönelik kullanmış olduğu “nefret söylemlerine” dikkat çekti. Açıklamada, HDP binaları önünde günün 24 saati nöbet tutan görevli polislere vurgu yapılarak, binaların korunmasına rağmen saldırılara maruz kaldığı belirtildi.

“HDP İzmir İl Binası’nın önünde polis koruması olduğu halde bu saldırı önlenememiştir. Bu durumda saldırılara göz yumulduğu gibi bir sonuç çıkarılabilir” denilen açıklamada, her konuşmasında HDP’yi gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifa etmesi veya görevinden azledilmesi istendi.

Hak İnisiyatifi de yaptığı açıklamada, HDP binasına saldırıda parti binasını korumakla görevli polislerin ihmali olup olmadığının araştırılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) açıklamasında saldırıyı kınarken, HDP’ye yönelik nefret söylemlerinin son bulmasını istedi. Etkili bir soruşturma yürütülerek, saldırının tüm boyutları ile aydınlatılmasını talep eden İHD, HDP binalarının “sahici” olarak korunmasını istediklerini vurguladı.

Saldırıya dair açıklama yapan bir çok siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi ve barolar, iktidarın kullanmış olduğu “nefret söylemleri”nin saldırıya zemin hazırladığını kaydederek, bu “nefret söylemleri”nin sonlandırılmasını istedi.

“Bu Kaos Planlarını Biliyoruz”

Deniz Poyraz’ın hayatını kaybettiği saldırının ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, il binasında ertelenen bir toplantı olduğunu, katilinin amacının katliam yapmak olduğunu söyledi. Saldırıdan iktidar ortaklarının sorumlu olduğunu savunan Sancar,  “Bir kaos planı, iç çatışma hesabı devreye sokulmuştur. Biz bunun farkındayız. Bütün bu oyunlara ve Deniz kardeşimizin katledilmesine karşı sesimizi en gür biçimde yükselteceğiz. Bu oyunları boşa çıkarmak için yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Demokrasi ve muhalefet çevreleri bu mücadeleyi sadece HDP’ye bırakırsa, bu, kaos planı sahiplerini sevindirir. Buradan çağrı yapıyorum; Meclis’te bulunan ve bulunmayan bütün siyasi parti başkanları en kısa zamanda bir araya gelelim. Ortak tutumu Türkiye halklarına hep birlikte gösterelim.” dedi. Sancar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize’de saldırıya uğrayan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener hakkındaki sözlerini hatırlatarak, “Soruyoruz, bu sözünüzü bir kez daha tekrarlayıp açıklayın. Ne demek istediniz, bu sözün altını doldurmak zorundasınız” dedi.