İklim Krizi ve İnsan Hakları Film Atölyesi

AB Türkiye Delegasyonu "İklim Krizi ve İnsan Hakları Film Atölyesi" düzenliyor. Son başvuru tarihi 30 Haziran 2021.

İklim krizi hepimizi etkiliyor ama hepimizi aynı şekilde etkilemiyor; kimilerini daha önce, kimilerini daha fazla etkiliyor. İklim değişikliği yalnızca yeni eşitsizliklere yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda mevcut eşitsizlikleri de artırıyor. İklim adaleti nedir? Sürdürülebilirlik nedir; neden gereksiniyoruz; bu sürece yaygın katılım nasıl sağlanır?  Kültürel dönüşümle ilgisi var mı? İklim değişikliği ile gelen toplumsal cinsiyet eşitliğine dair sorunlar nedir?

İklim değişikliğinin ve ortaya çıkan iklim krizinin doğrudan ve dolaylı olarak sebep olduğu insan hakları sorunlarına dikkat çekecek ve izleyicisinde etki bırakacak bir film üretmek ister misiniz?

O halde, bu yaz haftada 1.5 saatinizi ayırarak İklim Krizi ve İnsan Hakları Film Atölyesi’ne katılabilirsiniz.

İklim iletişimi üzerine atölyeler düzenleyen ve kısa film yapımı üzerine dersler veren Prof. Dr. Nezih Orhon (Anadolu Üniversitesi) ile Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nin kurucuları Pınar Öncel ve Tuna Özçuhadar, teori ve pratiği bir araya getirerek 7 bölümlük bir atölye geliştirdiler.

  • İlkim değişikliği neden acil durum?
  • Dünya’da yaşanan değişiklikler bireysel hayatımızı nasıl etkiler yahut bireysel hayatımız Dünya üzerindeki değişikliklere nasıl sebep olur? Çağımızın belirtileri nelerdir?
  • İnsan hakları perspektifinden nasıl etkilendik?
  • Hak temelli yaklaşım nedir?
Kimler katılabilir?

İklim Krizi ve İnsan Hakları Film Atölyesi’ne Türkçe’ye vâkıf (yönetmenler, yapımcılar, yapımcı/yönetmen adayları, senaryo yazarları dâhil) tüm film severlere açıktır.

Seçim Kriterleri

Her bir başvuru sahibinden kursa adanmışlıklarını belirten ve neden bu programda olmak istediğini açıkça ifade eden, (boşluklar dâhil) 3000 vuruşu geçmeyecek uzunlukta niyet mektubu istenmektedir. Seçim süreci bu mektuplar üzerinden gerçekleştirilecektir.

Niyet mektubu şu soruları yanıtlamalıdır:

  1. Neden böyle bir seminerde yer almak istiyorsunuz? Çalışmalarınıza olan katkısını ve bu konuya ilginizi, bu konuda kendinizi ne şekilde geliştirmek istediğinizi açıklayın.
  2. Bir insan hakları meselesi olarak iklim değişikliği/krizi denildiğinde ne anlıyorsunuz?
  3. Film, medya, reklam ve benzeri alanlardaki içerik ve sunumun, iklim değişikliğine dikkat çekmek ve bu krizi aşmamız için gerekli olan dönüşüme katkı vermek için sizce nasıl bir gücü/potansiyeli var?  Lütfen örneklerle açıklayın.
  4. Seminere katılımın sınırlı olduğunu düşünülürse, neden siz seçilmelisiniz?

Katılımcılar, Prof. Dr. Nezih Orhon, Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali ve AB Türkiye Delegasyonu temsilcilerince oluşan bir kurul tarafından seçilecek.

Nerede ve Nasıl?
  • Çevirim içi seminerler 8 Temmuz 2021′de başlayacak ve haftada bir, (Perşembe günleri) saat 21.00′de yapılacak.
  • Her biri ortalama 1.5 saatten oluşan 7 çalıştayı kapsayan bu seminer, dijital platformlar üzerinden ve Türkçe gerçekleştirilecek.
  • Seminer saatleri haricinde bireysel veya grup çalışması olarak her hafta araştırma, film izleme ve çeşitli alıştırmalardan oluşan yaklaşık 2- 3 saatlik çalışma yapılması bekleniyor.
Başvuru
  • İklim değişikliği ve ortaya çıkan iklim krizinin doğrudan ve dolaylı olarak sebep olduğu insan hakları konularında söyleyecek bir sözüm var diyorsanız, ücretsiz olan bu e-atölyeye başvurabilirsiniz.
  • Kontenjan 26 kişi ile sınırlı.
  • Katılmak için bir niyet mektubu yazıp aşağıdaki adrese göndermeniz gerekiyor.
  • Son başvuru tarihi: 30 Haziran 2021, saat 18:00.
  • Niyet mektubunuzu EU-HRFilmDays@gopacom.eu adresine mail atabilirsiniz.
  • Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.