EŞİK’ten “İstanbul Sözleşmesi 10. Yılı Açıklaması: “Vazgeçmiyoruz”

300’ü aşkın kadın ve LGBTİ+ örgüt/platform/grup tarafından oluşturulan Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) sözleşmenin onuncu yılı dolayısıyla “İstanbul Sözleşmesi’nden ve kazanılmış hiçbir hakkımızdan vazgeçmiyoruz” mesajı yayınladı. Açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye’de fiili olarak uygulanması durumunda 2 bin 336 kadının bugün hayatta olacağına dikkat çekiliyor ve İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye’deki 10 yılında yaşanan gelişmelere özetleniyor.

EŞİK tarafından yayınlanan basın açıklamasında 10 yaşında olan İstanbul Sözleşmesi’nden kadınların neden vazgeçmediği kapsamlı şekilde açıklanıyor ve Türkiye’nin Sözleşme’den çekilme kararı aldığı 20 Mart’tan bu yana yaşanan gelişmeler sıralanarak, “10 yaşında olan İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı 2 bin 336 kadın aramızda olacaktı” deniliyor.

“Bu hukuksuz çekilme kararı bizim için o kadar yok hükmünde ki, İstanbul Sözleşmesi’nin 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılmasının ve Türkiye tarafından ilk imzacı olarak imzalanmasının 10’uncu yıldönümünde #İstanbulSözleşmesi10Yaşında, ‘Daha nice yaşlara’ diyoruz.” denilen açıklamanın devamında, devletin “kadınlar, çocuklar, LGBTİ+’lar, yaşlılar, mülteciler, engelliler ile diğer dezavantajlı tüm grupların haklarını, hayatlarını koruma görevini yerine getirmek zorunda” olduğu kaydediliyor. Karar alıcıların “kadınların hayatlarını ve haklarını yok sayıp, kadının içinde şiddet gördüğü aileyi yüceltenlere “mavi boncuk dağıtmak” yerine “her bir bireyin şiddetten uzak özgürce yaşama hakkını koruma” görevini yerine getirmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Açıklamanın sonunda, devletin yükümlülükleri hatırlatılarak, sorumlular göreve çağrılıyor ve EŞİK’in İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından geri dönülene kadar ulusal ve uluslararası alanda, her türlü hukuki yolu deneyeceği belirtiliyor.

EŞİK tarafından yapılan “#İstanbulSözleşmesi 10 Yaşında, Vazgeçmiyoruz…” başlıklı basın açıklamasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.