“Türkiye ve Doğu Akdeniz’de Hatırlama ve Bir Arada Yaşama” Yaz Okulu Çağrısı

İstanbul İsveç Araştırma Enstitüsü'nün yürüttüğü Rememberings Projesi kapsamında "Türkiye ve Doğu Akdeniz’de Hatırlama ve Bir Arada Yaşama" çevrimiçi Yaz Okulu düzenleniyor. Son başvuru tarihi 3 Mayıs 2021.

Türkiye ve Doğu Akdeniz’de Hatırlama ve Bir Arada Yaşama” yaz okulu, genç akademisyenlerin ve sivil toplum aktivistlerinin; Türkiye ve Doğu Akdeniz’de çoğulculuk, tarihsel travma ve insan hakları konusundaki bilgilerini derinleştirmeleri için bir fırsat sunuyor. Yaz okulunun amacı; kavramsal tartışmalar yapmak, metodolojik becerileri ilerletmek ve bu alanlarda önde gelen akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir ağ oluşturmak.

Yaz okulu katılımcıları ve akademisyenler, kültürel çoğulculuğun geçmişte ve günümüzde ne anlama geldiğini tartışacak; Türkiye ve diğer Doğu Akdeniz ülkelerinin kültürel çoğulculuğu ve çoğulcu mirası sürdürmek veya baskılamak için nasıl mücadele ettiklerini ve bu gelişmelerin insan haklarının ortaya çıkışı ile nasıl ilişkili olduğunu inceleyecekler.

Sözlü tarih metodolojisine, bu temaların/başlıkların kamusal alanda gelişme göstermesinde akademi ile sivil toplum arasındaki dinamiklere dair yaklaşım geliştirebilmek için özel bir önem veriliyor.

İstanbul İsveç Araştırma Enstitüsü (Swedish Research Institute in Istanbul – SRII) tarafından organize edilmekte olan yaz okulu, İsveç Enstitüsü (Swedish Institute – SI) tarafından finanse edilmekte ve Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde gerçekleştiriliyor. Bu program, 2013-2018 yılları arasında beş kez art arda düzenlenen “İnsan Hakları: Yinelenen Bir Tarih” isimli yaz okulunun devamı niteliğinde.

Program İçeriği
  • 12 günlük tam zamanlı çevrimiçi program, İngilizce ve Türkçe olarak düzenlenen seminerler, atölyeler ve diğer interaktif etkinliklerden oluşuyor.
  • Yaz okulu programının sonunda, bireysel araştırma konuları etrafında bire bir mentorluk fırsatları da sağlanacak.
Başvuru Koşulları 
  • Tarih, kültürel miras, hafıza çalışmaları, insan hakları ve ilgili alanlarda çalışma yürüten üniversite öğrencileri, genç araştırmacılar ve sivil toplum aktivistleri, yaz okulu programına başvurabilir.
  • Adayların akıcı düzeyde Türkçe ve İngilizce bilmeleri gerekiyor.
  • Sayılan alanlardaki araştırmalarını sürdürmek için sınırlı erişimi olan öğrencilerin başvurmaları şiddetle tavsiye edilir.
Başvuru
  • Özgeçmişinizi ve kısa bir araştırma önerisi içeren motivasyon mektubunuzu 3 Mayıs tarihine kadar sriiapplication@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.
  • Katılımcılar, 25 Mayıs 2021 tarihine kadar bilgilendirilecek.